Hjälptjänster

logo
Hemvärnet hjälper till vid släckningsinsatsen

Stor skogsbrand norr om Ekshärad

Räddningstjänsten har sedan söndagen 1 juli bekämpat en stor skogsbrand vid Hornnäs, Lessberget norr om Ekshärad.

Uppdaterad 13.00, 12 juli
Nu har helikopter med pilot avslutat vattenbombningen i brandområdet och återvänt till Stockholm. Tack till alla våra hjältar i luften som har hjälpt till dessa veckor – utan er hade det inte varit möjligt att få stopp på branden i tid. Hemvärnet finns kvar på plats och patrullerar brandområdes ytterkanter. Våra fantastiska brandmän från Hagfors räddningstjänst har fått åka hem.

Räddningschef Håkan Finnkvist bjöd med markägarnas representant på en flygtur under förmiddagen för att ge en bild av brandområdet och nuläget. Tillsammans kom de överens om att räddningstjänst kan avslutas och överlämnas till markägarna imorgon efter lunch.

Överlämningen innebär att skogen kan lämnas tillbaka till markägarna. Deras roll blir nu att patrullera brandområdets ytterkanter för att se till att inga nya bränder uppstår. Redskap och verktyg som behövs tillhandahålls av räddningstjänsten. Till en början måste kanterna vaktas dygnet runt så inga nya bränder uppstår. Håkan kommer självklart att stötta markägarna i det tuffa arbetet som de har framför sig. Varje dag kommer han och markägarna ha två avstämningsmöten där frågor kan lyftas.

1 mil slang ligger omger fortfarande brandområdet och den kommer ligga kvar om det skulle vara så att räddningstjänsten behöver hjälpa till framöver. Håkan och hans brandmän är bara ett telefonsamtal bort.

__________________________

Uppdaterad 10.00 11 juli
Läget är oförändrat. Helikopter är på plats och vattenbombar under dagen. MSB är på besök för att se hur deras material har använts och hur det ser ut på fältet.
__________________________

Uppdaterad 22.00 10 juli
Släckningsarbetet fortsätter under natten. Branden som blossade upp under gårdagen är under kontroll. Brandmän från Hagfors Räddningstjänst finns på plats tillsammans med hemvärnet inatt. Helikoptern finns också kvar och vattenbombar i området. Ser du två helikoptrar i luften behöver du inte vara rädd för att det brinner mer än tidigare, det är bara piloterna som byter skift.

__________________________

Uppdaterad 14.50 10 juli
Brandmän från Hagfors Räddningstjänst har fått åka iväg på ett nytt larm. Det brinner i vägkanten vid Uddeholmshyttan, Gumhöjden väg 245. Branden är under kontroll, men vi fick lov att skicka helikoptern till platsen för att blöta upp området.
___________________________

Uppdaterad 11.00 10 juli
Skördaren som ska ta ned träd har kört fast två gånger det senaste dygnet. Nu ska vi få loss den med grävmaskin så att vi kan fortsätta ta ner träd så brandmännen når mitten av brandområdet. Helikoptern fortsätter bomba.
___________________________

Uppdaterad 09.00 10 juli
Helikopter kommer att vattenbomba i den nordvästra delen av brandområdet.

____________________________

Uppdaterad 20.15 9 juli
Tyvärr fick vi besked om att vi inte får hjälp från en helikopter kväll. Branden är under kontroll och brandmän samt hemvärn finns på plats och vaktar gränserna.

___________________________

Uppdatering 16.00 9 juli
En större brand har blossat upp inne i brandområdet som är 100 x 200 meter. Hagfors Räddningstjänst har kallat in styrkor från Munkfors men branden är under kontroll.

Vi har bjudit in alla markägare till ett nytt informationsmöte 18.00 ikväll på Ekshärads brandstation. Alla har blivit kontaktade personligen.

___________________________

Uppdatering 10.30 9 juli
Vi har gått in med skördare i brandområdet för att fälla träd. Detta för att vi ska kunna släcka i mitten av området.

___________________________

Uppdatering 13.00 8 juli
Ekshärad fylldes igår av svenska flaggor som vajade vackert under en klarblå himmel. Nej, det var ingen svensk flaggdag, det var ett sätt för invånarna att tacka och hedra alla hjältar som är och har varit delaktiga i att bekämpa branden som är en av de största som inträffat i Sverige i år. Vi är så tacksamma att brandmän och hemvärn från hela Mellansverige har hjälpt oss i arbetet. Hjältar, det är vad ni är. ❤
___________________________

Uppdatering 10.00 8 juli
Även idag blir det en torr och varm dag. Helikoptern blev inkallad 04.00 för att vattenbomba i ett område där det uppstått brandhärdar.
___________________________

Uppdatering 21.30 7 juli
20 man jobbar vidare under natten. Fyrbodal och Skaraborg samt hemvärnet utgör denna stab. Natten har varit relativt lugn. Helikoptern blev utringd vid 04.00 för att vattenbomba.
___________________________

Uppdatering 20.15 7 juli
Nu är helikoptern uppe och vattenbombar över Lessbergsmyra. Här uppstår bränder på grund av fallande träd.
___________________________

Uppdatering 15.30 7 juli
Räddningsledningen har tagit beslut om att gå in i brandområdet, något som inte har gjorts tidigare. Dock sker detta på en plats där det inte finns träd som kan falla ned. Det blossar upp bränder i brandområdets nordöstra delar på grund av vinden som ger elden kraft. Nu har man bedömt att man räddningspersonal måste gå in mer offensivt och beträda brandområdet kring Lessbergsmyra för att kunna släcka brandhärdarna.
___________________________

Uppdatering 14.00 7 juli
Räddningsledningen är på väg ut för att göra den dagliga kontrollen av linjen kring brandområdet. Bränder blossar upp i de nordöstra delarna. Vi har kört upp en tank på 1000 liter upp till masten så släckning kan ske med kannor. Här fick vi hjälp av lokala entreprenörer med både tank och transport. Stort tack! ❤

___________________________

Uppdatering 19.00, 6 juli
Tre räddningstjänstförbund jobbar med släckningsarbetet från fredag natt till söndag kväll. Välkommen Östra Skaraborg, Norra Älvsborg och Sjuhärads stationer. Tack för all hjälp! De kommer också att ha egen räddningsledning på plats.Hemvärnet kör vidare över helgen. Minst till måndag.

___________________________

Uppdaterad 10.00, 6 juli
Vi får många frågor om det fortfarande brinner i brandområdet. Svaret på den frågan är ja, det blossar upp bränder hela tiden inom det avgränsade området. Kika gärna på bilder där vi fotograferat brandhärdarna som pågår i området som är mellan 200-250 hektar.

Branden är långtifrån släckt, men den är under kontroll. Räddningstjänst kommer att fortsätta under helgen, minst fram till måndag på grund av läget. Precis som tidigare så får ingen beträda brandområdet. Inte ens brandmän och hemvärn får gå in vilket är talande för hur riskfyllt det är i brandområdet.

____________________________

Uppdaterad 15.00, 5 juli
Nu är helikoptern tillbaka i Ekshärad. Det har blossat upp en brand i nordöstra delen av brandområdet som helikoptern kommer att gå in och bomba.
___________________________

Uppdaterad 12.30, 5 juli
Vi har lånat ut vår helikopter till Sunne som just nu har en pågående skogsbrand. Vi räknar med att den är tillbaka i Ekshärad inom några timmar.
___________________________

Uppdaterad 10.00, 5 juli
Vi tackar Sunne, Hagfors och Ekshärads stationer, hemvärnet, helikoptern med pilot samt insatsledare Peter Karlsson för nattens goda jobb. Nu tar Arvika, Skövde, Hagfors stationer över.

Vinden har vänt till sydostlig vind och släckningsarbetet fortsätter.

____________________________

Uppdaterad 19.00, 4 juli
Läckan är lagad och alla berörda har fått sitt vatten tillbaka. Luft kan förekomma när du spolar i kranen de första gångerna men det går bort om du spolar med kallvatten en stund. Tänk på att det är bevattningsförbud i hela kommunen, så spola inte för länge. Varje droppe räknas.

Uppdaterad 17.50, 4 juli
Nu har vi ringt upp alla berörda markägare som har påverkats av branden. Totalt är det 15 olika markägare som har förlorat sin egendom. Vilka kämpar. Trots att de har förlorat så mycket så håller de modet uppe. Beundransvärt.

Vi har personligen bjudit in alla markägare till ett informationsmöte vid Ekshärads brandstation, imorgon 5 juli 18.00. Här kommer de få träffa personer som kan hjälpa dem att hantera det som har hänt.

Moelven ger besked om hur mycket virke det går att använda.

Skogsstyrelsen kommer och pratar om vad man ska tänka på som skogsägare efter en brand.

Restvärdesledare finns på plats. Detta är en kontaktperson mellan försäkringsbolag och markägare.

Håkan Finnkvist är med och pratar nuläge och framtid.

Nathalie Andersson, kommunikatör finns på plats.
____________________________

Uppdaterad 15.00, 4 juli
Brand har uppstått i Lekvattnet och Sälen. Vi har lånat ut helikoptrarna som bekämpar branden här för att hjälpa till i arbetet. Vi har kontroll över släckningsarbetet i Ekshärad just nu men vi kommer kalla in helikoptrarna senare.
____________________________

Uppdaterad 09.30, 4 juli
Släckningsarbetet pågår. Två helikoptrar är i luften och vattenbombar. 20 brandmän är igång på marken.
____________________________

Uppdaterad 18.00, 3 juli
Räddningschef Håkan Finnkvist och undertecknad (Nathalie Andersson, kommunikatör) har under eftermiddagen hälsat på sex fastighetsägare som evakuerades under söndagen. Imorgon fortsätter vår turné. Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till Nathalie, 070-574 80 37.
____________________________

Uppdaterad 11.15, 3 juli
Släckningsarbetet pågår för fullt. Hemvärnet samt 45 brandmän är på plats och bekämpar branden. Två helikoptrar är fortfarande i luften och vattenbombar.

Nu behöver vi verkligen din hjälp!

Från och med idag 3 juli inför Hagfors kommun bevattningsförbud. Det innebär bland annat att det inte är tillåtet att vattna i trädgården med slang, tvätta bilen eller fylla pooler. Förbudet gäller tills vidare.

Det varma vädret och bristen på regn har gjort att vattenförbrukningen har ökat i vår kommun. På nätterna när vattenförbrukningen normalt är mindre så ska vi i normala fall fylla reservoarerna men just nu hinner produktionen inte med.

- Vattenverket får jobba hårt för att hänga med och vi är oroliga att vi inte ska hinna producera tillräckligt om förbrukningen fortsätter i den här takten. Därför inför vi nu med omedelbar verkan bevattningsförbud säger Anders Lundberg, va-samordnare.

Hjälp oss att spara på vatten!
Värmeböljan gör att många vattnar extra mycket i trädgården, fyller pooler, tvättar bilen och kanske duschar lite extra. Nu behöver vi din hjälp, spara vatten genom att undvika onödig vattenanvändning.

Vattnet ska räcka till alla
Normalt produceras 4 000 kubik vatten varje dygn i Hagfors vattenverk som levererar dricksvatten till 15 000 invånare i Hagfors, Munkfors kommuner samt Olsäter i Forshaga kommun. Nu i värmen producerar vattenverket 5500 kubik vatten per dygn. Med andra ord, vattnet ska räcka till många och därför är det viktigt att vi hjälps åt.
____________________________

Uppdaterad 06.30, 3 juli
Släckningsarbetet har pågått hela natten och fortsätter nu på förmiddagen. Vi har två helikoptrar i luften som fortsätter arbetet med att vattenbomba brandområdet.

Våra medarbetare kommer att åka upp till Stackerud under förmiddagen för att titta till vattentanken som finns placerad där.

Från och med idag tisdag 3 juli 08.00 är det återigen eldningsförbud i hela Värmlands län. Det innebär att eldning utomhus endast är tillåten i trädgårdsgrillar och motsvarande anordning på egen tomtmark.

____________________

Uppdaterad 00.15, 3 juli
Nu har 21 brandmän kommit från Stockholm för att hjälpa till i släckningsarbetet som fortsätter under natten. Branden håller sig fortfarande inom våra avgränsningar. Håll utkik här på Facebook eller vår webb, vi uppdaterar så fort det finns ny information.

____________________

Uppdaterad 20.30
Måndag 2 juli 20.30 hävs evakueringen som utfärdades under söndagen 1 juli i samband med branden i Ekshärad. Alla evakuerade fastighetsägare får alltså återvända till sina hem.
Håkan Finnkvist, är räddningschef på Hagfors Räddningstjänst meddelar:

– Jag har tillsammans med mina kollegor precis fattat beslut om att häva evakueringen. Vi tycker att vi har kommit ikapp och släckt så pass bra att det ska vara tryggt för de boende att återvända hem igen.

I samband med att evakueringen hävs kommer väg 931 att öppnas för trafik igen.

Långtifrån släckt
Branden är långtifrån släckt, men den håller sig inom begränsningslinjerna. Nu på eftermiddagen har en brand blossat upp ordentligt i området norr om Långheden. Under natten kommer brandmän från Stockholm att ta över arbetet tillsammans med brandmän från Ekshärad, Gräsmark/Lysvik och Årjäng.

Polis finns kvar på plats
Polis finns kvar vid ledningscentralen för att finnas tillgängliga om det skulle vara så att någon av de evakuerade fastigheterna har blivit utsatta för inbrott under tiden som släckningsarbetet har pågått.

____________________

Uppdaterad 19.50
Helikoptern Superpuman med besättning återvänder nu till Norge. Under kvällen och natten kommer två helikoptrar att fortsätta arbetet med att vattenbomba i området.

Under släckningsarbetet har Superpuman transporterat hela 600 000 liter vatten från Klarälven till det branddrabbade området. Tack för all er hjälp.

____________________

Uppdaterad 18.50
Glöm inte informationsmötet ikväll 20.30 vid ordenshuset i Byn. Räddningschef Håkan Finnkvist finns på plats och berättar och kvällens arbete. Varmt välkomna!
____________________

Uppdaterad 17.10
Branden är håller sig fortfarande inom begränsningslinjerna, men den har blossat upp ordentligt i området norr om Långheden. Här bekämpar brandmän från Munkfors, Ekshärad och Hagfors Airport elden.

Vi har också skickat upp Superpuman i luften, en stor helikopter från Norge som kan frakta 3000 liter vatten till skillnad från de andra två helikoptrarna som tar 1000 liter vatten.

____________________

Uppdaterad 14.30

Branden är fortfarande inringad med slang och håller sig inom begränsningslinjerna. Det flammar upp nya bränder hela tiden, men än så länge håller de sig inom det inringade området.

Nytt informationsmöte äger rum på Byns ordenshus 20.30. Välkommen dit för att få en uppdatering av läget.

Vi får många frågor om vi behöver frivilliga. Tack för allt engagemang men i nuläget får bara brandmän med utrustning och hjälm vistas inom området.

____________________

Uppdaterad 13.30

14.00 är det ett nytt informationsmöte vid Byns ordenshus. Med på mötet finns flera försäkringsbolag som svarar på frågor.

____________________

Uppdaterad 11.45

Nu har vi ställt upp två vattentankar i Stackerud, vid en gård som heter "Oppslo". Tanken var att vi skulle fylla på bassängen som finns vid pumphuset. Tyvärr vågade vi inte köra över brandslangarna med lastbilen.

____________________

Uppdaterad 10.20
Hela Värmlands räddningstjänster är på plats för att hjälpa till med branden. 50 militärer och brandmän jobbar 12-timmarsskift. Branden är inringad med slang och vattenbombningen fortsätter.

I nuläget behöver vi inte göra fler evakueringar, alla som bor i riskzonen har evakuerats och erbjudits boende.

- Läget ser bättre ut idag än vad det var igår. Just nu är det 20% luftfuktighet och vinden börjar tillta vilket kan försvåra arbetet. Skulle det bli aktuellt med ytterligare evakuering så informerar vi om detta, säger Håkan Finnkvist, räddningschef.

Just ni får vi frågor om vi behöver frivilliga. Vi är otroligt tacksamma för det engagemang som finns men just nu är risken för stor att ta in hjälp.

I samband med informationsmötet i Byns ordenshus passade Håkan på att berömma kommuninvånarna.

- Ni är fantastiska på att tänka på saker! Ni kommer med tips och tänker på saker som kan hjälper oss framåt i arbetet.

Ett nytt informationsmöte kommer att hållas i Byns ordenshus 14.00.

____________________

Uppdaterad 09.30
10.00 håller Räddningstjänsten ett informationsmöte i ordenshuset i Byn för alla som är berörda av branden. Håkan Finnkvist, räddningschef, Maria Persson, socialchef och Richard Björn, personalchef finns på plats för att att svara på frågor.

Evakueringen av boende gäller fortfarande.

____________________

Uppdaterad 08.10
Branden är inringad med slang, brandområdet är precis som tidigare 6 kilometer. Det är mycket rökutveckling i området, väg 931 är fortfarande avstängd så länge området är utrymt. Vi fortsätter att vattenbomba nära bebyggelsen nu på förmiddagen.

Evakueringen av boende gäller fortfarande.

Ett pumphus i Stackerud har brunnit upp vilket har gjort att 15 fastighetsägare är utan vatten. Vi kommer att ställa ut vattentankar nu på morgonen, vi återkommer med plats.

____________________

Uppdaterad 00.40

Brandområdet är ungefär 6 kilometer i omkrets och är ännu inte under kontroll. Brandmän och hemvärnet kommer att jobba oavbrutet under natten.

Socialtjänsten finns på plats och underlättar för de evakuerade. Det är viktigt att de personer som har andra insatser från Hagfors kommun (hemtjänst eller liknande) och som är boende i närheten, hör av sig till den personalgrupp de i normala fall har kontakt med och informerar om vart man befinner sig samt vilket behov av stöd man har. Får man inte kontakt med sin personalgrupp går det bra att höra av sig till socialchef Maria Persson på 0563-186 65.

Måndag 10.00 håller Räddningstjänsten ett informationsmöte i Ordernshuset, Byn för alla som är berörda av branden.

Fortsätt att hålla dig uppdaterad om läget via radio och tv.
____________________

Uppdaterad 21.30
Polisen jobbar nu med att evakuera ett 30-tal fastigheter i området kring Östra Tönnet Hornnäs. Uppsamlingsplatsen är vid ordenshuset i Byn.

Tre helikoptrar finns på plats och vattenbombar branden.

Vi uppmanar fortfarande alla att hålla sig inomhus och stäng dörrar, fönster och ventilationer för att hålla brandröken ute samt löpande följa läget i radio och tv.

En uppmaning från Räddningschef Håkan Finnkvist är att hålla brandområdet fritt från nyfikna trafikanter.
____________________

Uppdaterad 18.00
Just nu bekämpar räddningstjänsten tillsammans med tio andra stationer en stor skogsbrand vid Hornnäs, Lessberget norr om Ekshärad.

Polisen jobbar med att evakuera ett 30-tal fastigheter i området kring Östra Tönnet Hornnäs. Uppsamlingsplatsen är vid ordenshuset i Byn.

Ett 50-tal brandmän och hemvärn arbetar tillsammans med släckningsarbetet och tre helikoptrar från finns på plats och vattenbombar.

Viktigt meddelande till allmänheten
Vi uppmanar alla att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilationer för att hålla brandröken ute samt löpande följa läget i radio och tv.

Håll dig uppdaterad om läget
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi uppdaterar också löpande vår Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan även ringa 113 13, eller gå in på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För allas säkerhet är det viktigt att brandområdet är fritt från andra trafikanter.

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se