Hjälptjänster

logo

Senaste nyheterna

Nyhetsarkiv

Nytt kvarter kan bli möjlighet tack vare planändring

Hagfors kommun håller på att uppdatera och ta fram en ny detaljplan som kommer att ersätta dagens stadsplan från 1949. Arbetet innebär att vi ser över tomma tomter för att skapa möjligheter att bygga bostäder och lokaler för handel.

Arkitekt Annika Ekblom har ritat ett förslag på hur man skulle kunna bygga i området som heter Cykeln 1, den fastighet som idag gränsar till en orientalisk livsmedelsaffär längs med Geijersholmsvägen.

- Det har varit fantastiskt roligt att få möjligheten att skissa och rita ett förslag på hur ett punkthus skulle kunna utformas på denna unika plats, säger Annika.

Detaljplanen för kvarteret Cykeln 1 är tänkt att omfatta ett område som sträcker sig från södra brofästet av bågbron och cirka 130 meter norrut längs Geijersholmsvägen. Kvarteret innehåller planer på ett punkthus med bland annat lägenheter, restaurang/café och eventuell butik i markplan. Under butiksplanet finns en nedsänkt källarvåning med garage i suterräng som har 20 parkeringsplatser och småförråd. Ovanför butiksplanet finns fem våningsplan med fyra lägenheter per plan samt en vindsvåning med förråd. Totalt finns det 20 lägenheter.

Perfekt läge
Tomtens läge erbjuder vacker utsikt över Uvån med dess strandområden som består av stora grönområden och som ger plats för lek, aktivitet och promenader. Platsen ligger nära affärerna i centrum vilket ger goda förutsättningar för handel och en uteservering på en terrass/altan som är vänd mot Uvån. Gång- och cykelvägarna Sverigeleden och Uvåslingan följer strandområdet och erbjuder möjligheter till promenader, cykelturer och utomhusaktiviteter.

Utformning
Punkthuset har en formgivning som förenar traditionellt klassisk och modernistisk arkitektur. Byggnaden har fått en ganska enkel form med sadeltak. Fasaden knyter an till Hagfors ursprungliga arbetarlängor vid bostadsområdet Gärdet. Mot Uvån smalnas byggnadskroppen av för att successivt öppna upp sig med transparenta material och uppglasade rum mot naturen, för att fånga in dagsljus och den vackra utsikten.

Chans att ligga steget före
Nu när området ska detaljplaneras från grunden finns det goda möjligheter att ligga i framkant. Energimyndigheten har beviljat Hagfors kommun 600 000 kronor i förstudiemedel för att undersöka möjligheten att kretsloppsanpassa det nya kvarteret. Fokus kommer vara att hitta energi- och klimatsmarta lösningar genom att använda inhemska och lokala produkter. Målet är att arkitekturen och tekniken ska ha så lite inverkan på naturen som möjligt.

- Terassen mot Uvån ger njutningsfulla uteplatser sommartid. Tänk att ta hissen ner för att fika i eftermiddagssolen. Man kan nästan höra hur solpanelerna laddar, säger Annika.

Ta en titt på förslaget
Vill du ta del av förslaget som Annika har arbetat fram kan du klicka på länkarna nedan.

PlanområdePDF (pdf, 524.3 kB)
SituationsplanPDF (pdf, 62.1 MB)
Planlösning: butiks- och garageplanPDF (pdf, 21.6 MB)
Planlösning: lägenhetsplanPDF (pdf, 33.6 MB)
FasadPDF (pdf, 58.6 MB)

Publicerad av

Publicerad datum

2016-06-30

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se