Hjälptjänster

logo

Kommunalrådets månadsbrev

På denna sida hittar du kommunalråd Jens Fischers månadsbrev.

JANUARI

Hej kommuninvånare!
Mitt namn är Jens Fischer och jag är ny på kommunalrådsposten här i vår kommun. Ett uppdrag som jag är glad och stolt över att ha fått. Jag är just nu tjänstledig från mitt jobb som chef för grova brott vid polisområde Värmland. Jag hoppas kunna dra nytta av mina tidigare arbetslivserfarenheter även på min plats som kommunalråd. Jag har varit aktiv inom politiken sedan 2017.

Jag tycker att kommunikation och information är viktigt. Jag vill informera dig vad som är på gång, för att du ska få en bättre insyn i vad som händer på min post. Därför tänkte jag lägga ut månadsbrev på vår webbplats. Detta blir mitt första.

Januari har verkligen varit intensiv. En rivstart kan man säga! Det har varit många intressanta möten. Det finns många duktiga ambitiösa medarbetare i vår kommun och det gäller att ta tillvara deras engagemang och drivkraft. Jag inser mer och mer vilken enorm verksamhet som bedrivs inom en kommun.

Denna månad har det varit mycket fokus på näringslivet. Jag har haft ett flertal möten med kommunchef Jan Lilja. Vi har diskuterat vikten av ett bra företagsklimat och hur vi kan hitta vägar att klättra uppåt på företagsrankingen. Jag har träffat Pär Säfström som är ordförande i Hagfors Köpmannaförening och har blivit inbjuden till ett av deras möten som sker i februari. Jag har besökt Hagfors Innovation Park och tagit del av deras verksamhet. I dagsläget går det lite trögt vad gäller att företagare använder sig av lokalerna, men Innovation Park jobbar på för att det ska ändras.

Det har också blivit sex företagsbesök denna månad. Oerhört intressant att få lyssna på företagarna, hur deras verksamhet ser ut och vilka utmaningar de ser på kort och på lång sikt. Vikten av ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för kommunens utveckling och överlevnad. Varje arbetstillfälle ger inte bara mer skattekronor till kommunen, det ger också en grundtrygghet och ett bra liv för fler familjer. Det viktigt att vi lyssnar och reflekterar över vad företagen berättar. Jag tror att vi måste hitta tydliga mål som vi tillsammans inom kommun och näringsliv måste jobba emot. Det är uppenbart är att företagen har svårigheter att rekrytera personal. Detta är en utmaning som många kommuner har så vi är inte ensamma om det. Men med gemensamma krafter måste vi visa upp kommunens styrkor för att locka rätt kompetens till våra fina företag.

Jag har ägnat en hel del tid till boendefrågan. Både vårt eget bestånd i Hagforshem och även seniorboende. För mig har det varit viktigt att skapa mig ett så brett underlag som möjligt i denna fråga.

Tillsammans med oppositionsråd Tomas Pettersson (S) har jag deltagit på Värmlandsrådet för första gången. Värmlandsrådet är ett forum dit kommunalrådet och oppositionsrådet åker för att diskutera regionala och samverkansfrågor mellan kommunerna. Det var ett bra och öppet möte. Här handlar det inte om partibeteckningar, utan att diskutera och ventilera frågor som är viktiga för den enskilda kommunen likväl som för Region Värmland.

Om du inte har full koll på Region Värmland är så kan jag kort säga att det är en helt färsk sammanslagning av Landstinget i Värmland, kommunalförbundet Region Värmland, Värmlandstrafik och Karlstadsbuss. Eftersom organisationen är så ny håller den just på att ta sin form och sen ska kommunerna vara med i denna process.

Tur att jag nyligen varit med om en omorganisation inom polisen, det kanske gör det lättare för mig att ta till mig nya Region Värmland och förstå deras utmaningar.

Hej då för denna gång!

Ditt kommunalråd Jens Fischer

Sidansvarig

Senast ändrad

2019-01-31

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se