Hjälptjänster

logo
bild

Information med anledning av coronaviruset

Uppdaterad 22 oktober september kl. 11.15
Hagfors kommun följer utvecklingen av coronapandemin och följer alltid rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för en allmän smittspridning i Sverige som mycket hög. Det viktigaste för att motverka spridningen av covid-19 är att hålla avstånd, tvätta händerna och ta personligt ansvar.

Allmänna råd för att minska smittspridningen

 • Håll dig uppdaterad och följ myndigheternas råd och rekommendationer
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
 • Stanna hemma även om du bara har milda symtom. Ansök gärna om egenprovtagning länk till annan webbplats
  via regionens app (vård- och omsorgspersonal har en egen rutin för detta). 
 • Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Gör inga besök på äldreboenden och sjukhus.
 • Håll kontakten med äldre vänner och släktingar, men besök dem inte just nu.
 • Res bara om det är nödvändigt.
 • Håll avstånd till andra människor både inomhus och utomhus.
 • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
 • Håll avstånd till andra människor på idrottsplatser, i badhus, på gym och i andra träningslokaler. Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

1 oktober

22 oktober
Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

» Viktigt att alla tar ansvar när allmänna råd ändras för personer som är 70 år och äldrelänk till annan webbplats

1 oktober

Från och med 1 oktober 2020 är det åter möjligt att besöka äldreboenden i Sverige. Hagfors kommun följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ger som stöd för besöken. Dessutom gör vi lokala anpassningar. Alla besök ska förbokas och man måste vara symtomfri för att få komma på besök. Fortfarande råder en pandemi och vi har ett gemensamt ansvar att minska smittspridningen bland våra äldre. För att få besöka vård- och omsorgstagare måste man vara symtomfri.

För att göra besök på Hagfors kommuns särskilda boenden behöver man boka tid i förväg. Tid för besök bokas måndag-fredag klockan 08.00-16.00 genom att ringa till respektive boende. Vid besöken uppmanar vi er att hålla avstånd och tvätta händerna.

Kontakt för att boka besök
Sättragården, 072-245 35 61
Lillåsen, 0563-187 35, 189 68
Häggården, 0563-185 44
Bellmansgården, 0563-187 37, 187 49

Har ni frågor om besök på Hagfors kommuns särskilda boenden kontakta respektive boende.

18 september
Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från den 1 oktober. Från det datumet kan man åter besöka nära och kära på äldreboenden under förutsättning att man är symtomfri. Det kommer att bli lokala anpassningar för säkra besök på de olika boenden i Hagfors kommun. Mer information om detta kommer under vecka 40 på hagfors.selänk till annan webbplats

» Besöksförbudet på äldreboenden hävs 1 oktober

28 augusti
På grund av coroanpandemin har Hagfors kommun sedan 16 mars varit i stabsläget. Från och 28 augusti övergår kommunen till att i ordinarie organisation hantera frågor och ärenden kopplat till coronapandemin. Även fortsättningsvis gäller att man följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters rekommendationer och riktlinjer för för att minska smittspridningen.

» Hagfors kommun går ur stabsläget

26 augusti
Regeringen har beslutat att förlänga besöksförbudet på äldreboenden till och med den 30 september. Regeringen ger också Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att se över om det tillfälliga besöksförbudet på äldreboenden ska fortsätta att gälla efter den 30 september. I Hagfors kommun kan man fortsatt boka tid för besök på äldreboenden som sker utomhus och under reglerade former.

» Besöksförbudet på äldreboende förlängt till 30 septemberlänk till annan webbplats

25 augusti
Kommunens individ- och omsorgsverksamhet har kunnat hålla uppe kvaliteten i verksamheten under sommaren trots den rådande coronapandemin. Gott samarbete, tydliga rutiner, täta avstämningar men framför allt att personalen har arbetat hårt under speciella förhållanden har bidragit till detta.

» Individ och omsorg har klarat sommaren bra

21 augusti
För att ytterligare begränsa och hejda spridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 startar Region Värmland ett centralt placerat team för smittspårning av covid-19.

» Region Värmland startar en central smittspårningsfunktionlänk till annan webbplats

19 augusti
På Region Värmlands webbplats hittar du information om det nya coronaviruset. Bland annat vad som gäller för provtagning och smittspårning av covid-19.

» Information om det nya coronavirusetlänk till annan webbplats

11 augusti
Pedagogerna är redan tillbaka från sommarledigheten. Måndagen den 17 augusti kommer eleverna tillbaka för att starta ett nytt läsår. Då är också alla gymnasieelever tillbaka i skolan efter vårens distansundervisning. Men coronapandemin är inte över och anpassningar ska göras för att bidra till minskad smittspridningen.

» Den 17 augusti börjar ett nytt läsår

7 augusti
Region Värmland erbjuder en app där du på Vårdcentralen Värmland får träffa läkare eller kurator och får medicinska konsultationer via videosamtal. Det enda du behöver för att använda appen är en internetuppkoppling och ett mobilt BankID.

» Boka videosamtal - 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

21 juli
Region Värmland erbjuder nu provtagning för covid-19 för allmänheten. Provtagning är bara aktuell att göra när man har symtom och ska tas tidigt i sjukdomsförloppet, inom 7 dagar från när symtomen visade sig men minst 24 timmar från insjuknandet.

Beställning av och svar på egenprovtagning sker genom att man loggar in till e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. OBS! Kan inte bokas över telefon. Efter att ha loggat in med bank-ID väljer man var och när man vill göra provet. Först görs provtagningsbeställningen och i nästa steg bokas tid och plats för provtagning.

För dig som jobbar eller är på tillfälligt besök i Värmland och har lindriga symtom kan man kontakta vården (egenprovtagningcovid19@regionvarmland.se) så ordnar de så att det går att boka egenprovtagning via 1177.se.

» Läs mer hos Region Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

26 juni
Sommaren är här med sol och värme. Men i år är det annorlunda. Coroanpandemin påverkar hela samhället. Vi måste ha tålamod och fortsätta följa de rekommendationer som finns för att att begränsa smittspridningen. Håll i, håll ut och håll avstånd gäller fortsatt. Alla dagar i veckan. Tillsammans tar vi Hagfors genom coronautbrottet.

» Håll i, håll ut, håll avstånd - även under sommaren

24 juni
Det blir en annorlunda sommar i år och för att så många som möjligt ska kunna njuta av den på ett säkert sätt är Sveriges företag, organisationer och arrangörer av verksamheter, mycket viktiga. Du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av covid-19. För att underlätta det arbetet har Myndigheten för samhällskydd och beredskap sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder. Checklistan bygger på att du som aktör själv avgör hur din verksamhet påverkas och vad ni behöver göra för att begränsa smittspridningen.

» Råd och tips och exempel för dig som verksamhetsutövarelänk till annan webbplats

» Checklista för verksamhetsutövarelänk till annan webbplats (pdf, 226.4 kB)

18 juni
Region Värmland erbjuder sedan den 17 juni egenprovtagning för covid-19. Det är så kallade PCR-test som kan visa om en person har en pågående infektion. Personer i samhällsviktig verksamhet som misstänks ha covid-19-infektion har möjlighet att beställa egenprovtagning av sjukdomen/viruset. Ambitionen är att även kunna erbjuda detta till övriga invånare från slutet av juni.

» Egenprovtagning för covid-19

17 juni
Det nationella förbudet mot besök på äldreboenden är förlängt till den 31 augusti. Men i Hagfors kommun finns det möjlighet till undantag. Det kan ges vid vård i livets slutskede och efter individuell behovsprövning.

» Besöksförbudet på äldreboenden förlängs - men undantag kan göras

10 juni
På grund av coronapandemin blir det traditionella utspringet 12 juni för studenterna i Hagfors annorlunda. Varje elev får bjuda in två personer som får möta upp studenten vid utspringet. Detta för att undvika att fler än 50 personer vistas på skolgården samtidigt. Hela utspringet kommer att livestreamas och kunna ses på YouTube.

» Se studenternas utspring live på YouTube

10 juni

Vi vill uppmärksamma er på att våra skolavslutningar blir annorlunda i år på grund regeringens beslut, utifrån covid-19, mot sammankomster med mer än 50 personer. Det kommer inte att bli några samlingar i kyrkan. Vi uppmanar vårdnadshavare att inte ta emot sina barn på skolgården i samband med skolavslutningarna.

» Skolavslutningarna blir annorlunda i år - följ rekommendationerna

8 juni
Till vårdnadshavare. Nu är det snart dags för skolavslutning respektive student för ditt barn. Den här våren har på grund av coronapandemin inneburit många nya och tuffa utmaningar. För många har det också varit distansundervisning och mycket tid hemma. Tillsammans har vi gjort kraftansträngningar och vi hjälper varandra genom att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma vid förkylning.

» Till vårdnadshavare inför skolavslutning och student

5 juni

Tillgång till skyddsutrustning, bemanningen inför sommaren för individ- och omsorg, basala hygienrutiner och hur dialogen fungerat mellan Kommunal och Hagfors kommun under coronapandemin. Det är exempel på vad Eva-Lena Hagman, ordförande för Kommunals sektion Klarälvdalen och Isa Nyberg, medicinskt ansvarig sjuksköterskan i Hagfors kommun diskuterade när de träffades och sammanfattade coronaläget i kommunen.

» Kommunal och Hagfors kommun sammanfattar coronaläget i kommunen

2 juni
Fredag den 12 juni är det dags studentavslutning 2020 i Hagfors. Men på grund av den rådande coronapandemin blir det annorlunda mot hur det brukar se ut. Bland annat kommer utspringet att vara uppdelat, varje student får bjuda in två personer som får närvara vid utspringet och kortege och flakåkning utgår.

» Riktlinjer för studentavslutningen 12 juni i Hagfors

1 juni
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansundervisning för gymnasieskolan och komvux tas bort från den 15 juni. Det innebär att landets gymnasieskolor och kommunala vuxenutbildningar kan planera för en hösttermin med elever på plats i skolan.

- Ett väldigt positivt besked. Det innebär att vi nu kan börja planera höstterminen för gymnasieelever och komvux med eleverna på plats i skolan. Det betyder också att lovskolan i sommar för gymnasieskolan kan fungera som vanligt, säger skolchef Jenny Dahlin.

» Distansundervisningen för gymnasieskolan och komvux tas bort 15 juni

29 maj
Det är besöksförbud till Sveriges alla äldreboende på grund av coroanpandemin. Nu har Hagfors kommun likt flera andra kommuner funnit en lösning som gör att anhöriga kan komma på besök. Det är plexiglas som öppnar dörren för besök utomhus. Bellmansgården var först ut i kommunen. Där testar man nu en dörr med plexiglas i som kommunens arbetsmarknadsenhet snickrat ihop. Lars-Erik Emilsson fick besöka sin 94-åriga mamma Anna Emilsson. Med dörren mellan dem fick son och mor åter träffas. Dörren ska ersättas av bord med plexiglas som inom kort ska placeras på Bellmansgården och övriga äldreboenden i kommunen.

» Plexiglas öppnar dörren för besök på boenden

22 maj
Vi efterfrågar organisationer, föreningar eller andra i Hagfors kommun som på grund av coronapandemin erbjuder extra hjälp eller gör någon särskild aktivitet för dom som är 70 år eller äldre. Ni som gör det skicka ett mail till kommunikation@hagfors.se med information vad ni gör för 70plus. Vi kommer sedan att sammanställa den hjälp ni erbjuder på hagfors.se under rubriken Hjälp för dig över 70 år.

20 maj
Våren är här och det börjar grönska ute i markerna. Som det brukar vara. Men det är inte som det brukar vara. Coronapandemin påverkar hela vårt samhälle. Vi vill alla att pandemin ska ta slut. Det kommer den att göra, men vi vet inte när. Kommunchef Jan Lilja påminner om att vi ska fortsätta följa myndigheternas rekommendationer. För tillsammans klarar vi av det här. Håll i, håll ut, håll avstånd!

» Kommunchefen påminner om vi ska fortsätta följa myndigheternas rekommendationerlänk till annan webbplats

14 maj
Robert Olsson jobbar inom hemtjänsten i Hagfors kommun. Det är en tuff situation nu under coronakrisen men läget är under kontroll anser han. Robert berättar att det finns bra med skyddsutrustning i Hagfors. Anhöriga och brukare kan vara lugna vi har läget under kontroll, säger Robert.

» Robert i hemtjänsten - vi har läget under kontroll

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter. Stanna hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Ring istället dina nära och kära för att hålla kontakten. Be anhöriga eller vänner att hjälpa dig med ärenden.

Förutom att anhöriga eller vänner kan hjälpa dig kan det också finnas organisationer, föreningar och andra i Hagfors kommun som kan hjälpa till.

Inhandling av varor

 • Hagfors pastorat, Svenska kyrkan kan hjälpa till med inhandling och apoteksärenden för personer som bor eller vistas i Hagfors-Gustav Adolfs församling och Norra Råda-Sunnemo församling. De erbjuder också stödjande samtal. Ring före till expeditionen för information, 0563-54 05 30 (telefontid kl. 09.00-16.00, vardagar).
  Du behöver kunna möta dem utanför affären/apoteket och ta emot dina varor. De kan endast i enstaka fall köra varor hem till dig.
  Om många behöver ha hjälp med handling samma vecka, kan man behöva hänvisa dig till de affärer som plockar ihop varor.

 • Svenska kyrkan i Ekshärad erbjuder dig som bor i Ekshärad att få hjälp med inhandling av varor. För att få denna hjälp ringer du 0563-400 50 Varorna inhandlas på Pekås i Ekshärad. När du gjort din beställning av varor levererar Svenska kyrkan i Ekshärad varorna direkt hem till dig.

Sök bistånd för hjälp

Du som är 70 år eller äldre kan också ansöka om att få hjälp med olika insatser från hemtjänsten. Det kallas för biståndsbedömning. Det kan till exempel få hjälp med matleveranser eller hjälp att handla på apotek. Om du vill göra en biståndsbedömning kontakta kommunens biståndshandläggare 0563-185 00 (telefontid kl.08.15-09.15 , vardagar)

Telefonnummer att ringa

 • För allmänna frågor om covid-19, ring 113 13

 • För sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden, www.1177.selänk till annan webbplats eller ring telefonnummer 1177, linjen är öppen dygnet runt

 • Om du känner oro ring Äldrelinjen, 020-22 22 33. Kl. 10-15. Vardagar kl.8-19 och helg kl. 10-16

 • Vid livshotande tillstånd ring 112

Region Värmland redovisar regelbundet statistik vad gäller antal bekräftade fall, patienter som vårdas för covid-19 inom Region Värmland för coronavirusinfektion och patienter med bekräftad covid-19 som avlidit.

» Aktuellt läge i Värmlandlänk till annan webbplats

På grund av coronapandemin blir det traditionella utspringet 12 juni för studenterna i Hagfors annorlunda. Varje elev får bjuda in två personer som får möta upp studenten vid utspringet. Detta för att undvika att fler än 50 personer vistas på skolgården samtidigt. Hela utspringet kommer att livestreamas och kunna ses på YouTube.

» Se studenternas utspring live på YouTube

Vi vill uppmärksamma er på att våra skolavslutningar blir annorlunda i år på grund regeringens beslut, utifrån covid-19, mot sammankomster med mer än 50 personer. Det kommer inte att bli några samlingar i kyrkan. Vi uppmanar vårdnadshavare att inte ta emot sina barn på skolgården i samband med skolavslutningarna.

» Skolavslutningarna blir annorlunda i år - följ rekommendationerna

Till vårdnadshavare. Nu är det snart dags för skolavslutning respektive student för ditt barn. Den här våren har på grund av coronapandemin inneburit många nya och tuffa utmaningar. För många har det också varit distansundervisning och mycket tid hemma. Tillsammans har vi gjort kraftansträngningar och vi hjälper varandra genom att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma vid förkylning.

» Till vårdnadshavare inför skolavslutning och student

Fredag den 12 juni är det dags studentavslutning 2020 i Hagfors. Men på grund av den rådande coronapandemin blir det annorlunda mot hur det brukar se ut. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller följande för studentavslutningen vid Älvstrandsgymnasiet för elever i årskurs 3.

» Riktlinjer för studentavslutning 12 juni

På grund regeringens beslut, utifrån covid-19, mot sammankomster med mer än 50 personer blir våra skolavslutningar i år annorlunda. Det kommer inte att bli några samlingar i kyrkan. Någon studentkortege arrangeras inte. Det traditionella utspringet för studenter genomförs beroende på antal elever i respektive klass. Alla dessa åtgärder syftar till att minska smittspridning av covid-19.

» Covid-19 förändrar våra skolavslutningar

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansundervisning för gymnasieskolan och komvux tas bort från den 15 juni. Det innebär att landets gymnasieskolor och kommunala vuxenutbildningar kan planera för en hösttermin med elever på plats i skolan.
- Ett väldigt positivt besked. Det innebär att vi nu kan börja planera höstterminen för gymnasieelever och komvux med eleverna på plats i skolan. Det betyder också att lovskolan i sommar för gymnasieskolan kan fungera som vanligt, säger skolchef Jenny Dahlin.

» Distansundervisningen för gymnasieskolan och komvux tas bort 15 juni

Kommunstyrelsen har beslutat att gymnasielever med distansundervisning ska erbjudas att få hämta lunchlådor från skolkök under skoldagar. Utdelningen av lunchlådor börjar den 29 april och kommer att ske i Hagfors, Råda, Sunnemo och Ekshärad.
» Gymnasieelever erbjuds att hämta lunchlådorlänk till annan webbplats

Med start vecka 17 kommer vissa grupper av gymnasieelever i årskurs 3 samt elever på introduktionsprogram att återvända till Älvstranden Bildningscentrum för att få undervisning. Det gäller främst elever som behöver utföra vissa praktiska moment för att få sin examen.

Hagfors kommun har beslutat att från och med den 19 mars införa distansundervisning för alla gymnasieelever och elever på vuxenutbildningen vid Älvstrandsgymnasiet. Under onsdagen 18 mars får eleverna bedriva självstudier och från och med torsdag 19 mars övergår man till distansundervisning. Beslutet gäller tillsvidare och är taget utifrån den rekommendation som regeringen har gett Sveriges alla gymnasieskolor för att stoppa spridningen av coronaviruset.

- Det är självklart för oss att följa regeringens rekommendation. Vi har beslutat att från den 19 mars införa distansundervisning för gymnasieelever och vuxenutbildning vid Älvstrandsgymnasiet, säger kommunchef Jan Lilja.

“Inte något extra lov”
- Detta är inte något extra lov. Utan våra elever på gymnasiet och på vuxenutbildning ska vara hemma och plugga utifrån de uppgifter lärarna har gett dem. Under onsdag har elever självstudier för att sedan påbörja distansstudier på torsdag enligt gällande schema. Under onsdag kommer lärare att förbereda distansundervisningen och upplägg av densamma, säger skolchef Jenny Dahlin.

Följande gäller i Hagfors

 • Elever har obligatorisk närvaro utifrån den undervisningsform som genomförs.

 • Elever som har apl går på den som planerat. Om arbetsplatsen inte tar emot studerande skaeleven kontakta mentor för att se på upplägg för distansundervisning.

 • Alla kursmoment är inte möjliga att genomföra på distans och lärarna kommer därför att behöva planera så att praktiska moment genomförs vid senare tillfälle.

 • Den som får problem med sin dator eller behöver hjälp och stöd för att komma igång med sina distansstudier är naturligtvis välkommen till skolan för att få hjälp. Man kontaktar då sin mentor eller rektor som informerar om vem de ska söka upp på skolan.

 • Utifrån dagens direktiv vet vi inte hur länge undervisningen kommer att bedrivas via distans.

 • Elever och vårdnadshavare måste hålla sig uppdaterade via Hagfors kommuns hemsida.

Beslutet om distansundervisning i Hagfors har sin grund i att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, utan genom fjärr- eller distansundervisning. Motsvarande rekommendation gäller också lärosäten, yrkeshögskolan och komvux.

Gymnasiesärskolan öppen som vanligt
Vi vill förtydliga att distansundervisningen för elever på gymnasiet inte gäller elever i gymnasiesärskolan. De har undervisning som vanligt och kommer att kontaktas av sina mentorer för att få information om schema och upplägg för sin undervisning.

Om du hamnat i en svår situation under coroanpandemin finns det hjälp att få.

» Stöd och hjälp vid en svår situation

Kulturrådet erbjuder stöd för inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19. Föreningar, organisationer, företag och enskilda personer kan ansöka om ekonomiskt stöd. Sista ansökningsdag är den 13 maj.

» Ansök om bidrag för inställda kulturaktiviteterlänk till annan webbplats

Den 1 maj öppnar Riksidrottsförbundet ansökan om kompensationsstöd för idrottsföreningar. Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen. Syftet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang

» Föreningar kan söka kompensationsstöd för coronakrisenlänk till annan webbplats

Det blir en annorlunda sommar i år och för att så många som möjligt ska kunna njuta av den på ett säkert sätt är Sveriges företag, organisationer och arrangörer av verksamheter, mycket viktiga. Du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av covid-19. För att underlätta det arbetet har Myndigheten för samhällskydd och beredskap sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder. Checklistan bygger på att du som aktör själv avgör hur din verksamhet påverkas och vad ni behöver göra för att begränsa smittspridningen.

» Råd och tips och exempel för dig som verksamhetsutövarelänk till annan webbplats

» Checklista för verksamhetsutövarePDF (pdf, 226.4 kB)


Hagfors kommun har tagit beslut om flera riktade insatser för att hjälpa företagare i kommunen. Detta görs med anledning av att coronakrisen som påverkar näringslivet negativt.

 • Följande extra insatser kommer näringslivet att kunna ta del av:
 • Få anstånd med kommunala avgifter efter samtal och bedömning av företagets situation.
 • Snabbare betalning till leverantörer som utför tjänster åt kommunen efter kontakt och samtal med aktuella leverantörer.
 • Fakturering av tillsynsavgifter flyttas från april till september.
 • Hyresreduktioner kan ges för enskilda aktörer som bedriver affärsverksamhet i kommunens och Hagforshems lokaler och som bedöms få en negativ påverkan av coronakrisen.
 • Öka insatserna för att uppmärksamma företagens egna initiativ med förändrade tjänster som underlättar och förbättrar för kunder på grund av coronaläget.
 • Öka antalet lokala inköp där möjlighet finns med hänsyn till upphandlingslagstiftningen.
 • Tätare dialog med näringslivet för att veta hur de påverkas och vilket ytterligare stöd som kan behövas.
 • Möjlighet till tidigare utbetalning av föreningsbidrag ses över.
 • Alla anställda i Hagfors kommun får en värdecheck på 200 kronor som ska användas i den lokala näringen med undantag från dagligvaror, apotek och systembolag.

Kontaktuppgifter för företagare
Utvecklingschef
Lars Sätterberg
0563-187 76
lars.satterberg@hagfors.se

Näringslivsutvecklare
Fredrik Igelström
0563-187 43
fredrik.igelstrom@hagfors.se

Endast bordsservering tillåts
Den 24 mars beslutade Folkhälsomyndigheten, med stöd av smittskyddsförordningen, att från och med den 25 mars är endast bordsservering tillåten i restauranger, på kaféer, nattklubbar och att stående servering är inte tillåten vid barer. Syftet med denna åtgärd är att för att minska risken för spridning av covid-19. Det är kommunen som gör tillsyn och om inte kraven följs kan verksamheterna stängas.

» Läs mer om de nya reglerna för restauranger och krogarlänk till annan webbplats

På kvällen den 23 april inleds Ramadan (fastemånaden) och den pågår till kvällen den 23 maj. Även om det är en stor högtid för många gäller att även då undvika fester och samlingar även om det är med familj och vänner. Gå gärna hem till äldre och sjuka med mat men ställ maten utanför dörren. Ni kan träffas igen när smittrisken är över. Alla kan föra smittan vidare och göra andra sjuka, både barn och vuxna. Alla har ett eget ansvar att inte föra smittan vidare - tack för att du hjälper till.

» Goda råd inför Ramadan och andra högtiderlänk till annan webbplats

Vi måste fortsätta att stoppa spridningen av covid-19. Det innebär också att valborgsfirandet 2020 blir förändrat. Det finns förbud mot allmänna sammankomster med flera än 50 personer. Och det är alltid arrangören av valborgsfirandet och majbrasor som är ansvarig för att antalet besökare inte överstiger 50 stycken. För att anordna en majbrasa behöver du tillstånd från markägaren.

» Valborgsfirandet blir annorlunda i årlänk till annan webbplats

Hagfors kommun uppmanar kommunmedborgarna att inte resa i påsk
- Tillsammans med kommunledningen vill vi samlat från politiken uppmana alla kommunmedborgare att avstå och resa i påsk, säger kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer.
I Hagfors kommun finns så mycket att uppleva om man väljer att stanna här. Det finns vacker natur att vandra i, affärer med ett brett utbud eller varför inte bara stanna upp en stund och ta hand om varandra. Och när du handlar gör det lokalt och stötta samtidigt näringslivet i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer.

Att minimera antalet resor både i och utanför landets gränser minskar risken för smittspridning och belastningen på sjukvården. Läget som råder är tufft för många av kommunens verksamheter men det fungerar under omständigheterna ändå bra.

- Den situation vi nu har är tuff men hanterbar. Men för att det inte ska bli värre för hela vårt samhälle och framför allt sjukvården måste vi alla bidra med det vi kan. Följ rekommendationer som att tvätta händerna regelbundet, stanna hemma om man är sjuk, minska antalet sociala kontakter och undvika resor om det inte är absolut nödvändigt, säger kommunchef Jan Lilja.

På grund av den rådande pandemi av Covid-19 har Region Värmland beslutat att ändra prioriteringen av larm till SOS. Det innebär att Räddningstjänsten i Hagfors kommun ska endast åka på larm som gäller hjärtstopp, luftvägshinder och stor blödning.
- Prioriteringen gäller tillsvidare. För oss betyder det inte någon skillnad för styrkan i Hagfors däremot i Ekshärad innebär det att man kommer och åka på färre larm, kommenterar räddningschef Håkan Finnkvist prioriteringarna av SOS-larm som Region Värmland beslutat om.

Linjeflyget Torsby-Hagfors-Arlanda kommer att vara fortsatt pausat till och med 30 juni.

» Trafikverket förlänger linjeflygets paus även under juni

På grund av rådande situation och osäkerheten runt spridningen av Covid-19 har Trafikverket beslutat att förlänga pausen för flygtrafiken på linjen Torsby/Hagfors-Stockholm. Pausen gäller nu till och med den 31 maj. Övrig flygtrafik från Hagfors flygplats påverkas inte och flygplatsen kommer att vara öppen som vanligt under den aktuella perioden.

» Förlängd paus för linjeflygetlänk till annan webbplats

På grund av rådande situation och osäkerheten runt spridningen av Covid-19 har Trafikverket beslutat att pausa flygtrafiken på linjen Torsby/Hagfors-Stockholm. Pausen gäller 30 mars-30 april. Leverantören Amapola erbjuder resenärer ombokning utan kostnad för biljetter bokade på sträckan Hagfors-Stockholm den aktuella perioden.

» Flyglinjen Hagfors -Stockholm tar paus en månadlänk till annan webbplats

Besöksförbudet på äldreboenden förlängs - men undantag kan göras
Det nationella förbudet mot besök på äldreboenden är förlängt till den 31 augusti. Men i Hagfors kommun finns det möjlighet till undantag. Det kan ges vid vård i livets slutskede och efter individuell behovsprövning.

» Besöksförbudet på äldreboenden förlängs - men undantag kan göras

Besöksförbud på äldreboende
Regeringen beslutade den 30 mars att från och med 1 april 2020 och tillsvidare är det besöksförbud på äldreboenden i Sverige. Detta görs för att skydda våra äldre och minska smittspridning av Covid-19.
– De som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning behöver skyddas från viruset. Därför måste vi säkerställa att vi inte får smittspridning där, säger socialminister Lena Hallengren.

Verksamhetsansvarig genom enhetschef och sjuksköterska får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter.

Aktiviteter och dagverksamhet inställd
Från och med den 16 mars är planerade aktiviteter på trygghetsboendet Skogvaktaren inställda. Dagverksamhet på Skogvaktaren och kommunrehab ställs in tills vidare och varje person kommer att kontaktas de närmaste dagarna för olika individuella lösningar. Underhållning/aktiviteter med externa underhållare är inställda på särskilt boende och korttids. Verksamheternas egna aktiviteter fortsätter som planerat. Dessa åtgärder görs för att undvika smittspridning av coronaviruset.

På Familjecentralen håller öppna förskolan stängt. Även Ungdomsmottagningen påverkas.

Från och med den 1 april är Fritidsbanken i Hagfors stängd. Personalen på Fritidsbanken behövs i andra samhällsbärande verksamheter inom kommunen därav stängningen.

På grund av Coronakrisen behöver kommunen fördela om personal inom kommunen. Därför har Hagfors kommun tagit beslut om att från och med den 1 april hålla stängt på Fritidsbanken. Vid behov av att återlämna lånad utrustning eller förlängning av lån ta kontakt via telefon 070-23 08 724.

De utställda containers för Fritidsbanken på återvinningscentraler i Hagfors och Ekshärad stängs för inlämning fredagen den 3 april.

För att undvika spridning av covid-19 ändrar Hagfors bibliotek tillfälligt på sina lånereglerna och inga förseningsavgifter tas ut. Dessutom kommer utlånade böcker att sättas i karantän i 36 timmar innan de åter lånas ut.

Aktiviteter och dagverksamhet inställd
Från och med den 16 mars är planerade aktiviteter på trygghetsboendet Skogvaktaren inställda. Dagverksamhet på Skogvaktaren och kommunrehab ställs in tills vidare och varje person kommer att kontaktas de närmaste dagarna för olika individuella lösningar. Underhållning/aktiviteter med externa underhållare är inställda på särskilt boende och korttids. Verksamheternas egna aktiviteter fortsätter som planerat. Dessa åtgärder görs för att undvika smittspridning av coronaviruset.

På grund av coroanpandemin har Hagfors kommun beslutat att Hagforsyran inte ska arrangeras 2020. Utan vi ställer om till 2021. Men kanske kan det ändå bli lite yra när löven faller i höst…

» Hagforsyran ställer om till 2021

Håll i, håll ut, håll avstånd, håll kontakt!

Vi har alla ett ansvar att motverka smittspridningen av covid-19. Glöm inte att:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
- Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk
- Undvik att röra ögon, näsa och mun
- Stanna hemma när du är sjuk

Gå inte till jobbet, skolan, förskolan eller besök någon äldre person. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Symptom som feber och hosta, även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom på Convid-19.

Du kan själv undvika att föra smittan vidare genom att stanna hemma när du uppvisar luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar.

Smittan sprids genom så kallad droppsmitta, det vill säga genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon.

Var noga med handhygienen

Tvätta händernalänk till annan webbplats ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Om du har frågor om coronaviruset utan att ha symtom som hosta, feber eller andningsbesvär kan du besöka Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats. Du kan även ringa det nationella informationsnumret 113 13.

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se