logo

Hållbar vattenanvändning

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel. Under senare år är det många kommuner som fått problem med vattenbrist. Den största orsaken är ett förändrat beteende kring vatten där vi har en tendens att se vatten som en oändlig resurs. På grund av detta når allt fler kommuner sin maxkapacitet när gräsmattor vattnas och pooler fylls under varma dagar.

Det allra viktigaste vi har

Ofta tar vi det för givet, det rena vattnet i våra kranar. Många tror dessutom att vattnet kommer tillbaka till vattenkranen direkt efter att ha renats i reningsverken vilket är fel. Eftersom skapandet av dricksvatten är en naturlig process vars takt vi inte kan påverka, behöver vi vara eftertänksamma med hur vi använder vattnet i kranen. Vi måste tänka hållbart även när det kommer till vår vattenförbrukning. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Tillsammans kan vi spara på vattnet

Här kommer några tips som kan spara på vattenåtgången:

  • Förvara en tillbringare eller flaska med vatten i ditt kylskåp, på så sätt behöver du inte spola länge för att få kallt dricksvatten.
  • Får du ofta en skvätt vatten över i vattenkokaren? Använd det isåfall till dina blommor när det svalnat.
  • Kokvatten från ägg kan du använda för att diska - alltid är det något köksredskap som behöver varmt vatten för att bli rent.
  • Tvätta endast full maskin och de plagg som är användbara för säsongen. Sånt som inte behöver tvättas samlas till hösten och tvättas när det finns bättre med vatten.
  • Vattna trädgårdsväxter tidigt på morgonen eller på kvällen så dunstar inte vattnet så snabbt.
  • Samla upp regnvatten i en behållare för att till exempel för vattna blommor/växter.
  • Laga droppande kranar. Byt packning om du märker att kranen droppar eller säg till din hyresvärd.

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se