logo

Arbetet med att laga fontänen har börjat

Idag var det tänkt att fontänen i Uvån skulle fästas tillbaka på botten. Halvvägs i arbetet visade det sig att en av pontonerna som håller den flytande var trasig och i behov av reparation.

I början av året lossnade fontänen i Uvån från sin fästanordning och flöt upp till ytan. Idag var det äntligen dags att sätta fontänen på plats igen och det var dykaren Jonatan som fick i uppdrag att fixa till den. Då botten består av berg var han tvungen att borra nya fästen att fästa fontänen i.

Arbetet flöt på mycket bra ända tills Jonatan meddelade att en av pontonerna var trasig vilket innebar att fontänen skulle bli sned när den var helt fastspänd. Sveneric Strandberg, arbetsledare för gata och VA tog beslutet att skicka fontänen på reparation.

- Vi har längtat efter den här dagen när vi skulle få berätta för våra invånare att fontänen äntligen skulle bli lagad. Nu visade det sig att den var i sämre skick än vad vi trodde och då är det bättre att vi fixar till den ordentligt innan vi sätter fast den igen, säger han.

Lång process
Att laga fontänen har varit en lång process. Att laga den direkt i början av året gick inte på grund av snö, is och kyla vilket har medfört att arbetet har dragit ut på tiden. Att hitta dykare som kan utföra arbetet har också varit svårt då många av de företag som erbjuder dessa tjänster är få och därmed väldigt uppbokade.

Fortum ska även kontaktas tio dagar innan själva jobbet ska utföras, detta för att vattnet mellan kraftstationerna ska hinna regleras så att det inte blir för strömt för dykaren som ska arbeta under vattnet.

Tack till Hagfors Dykarklubb
I samband med Hagforsmarknaden gjorde Hagfors Dykarklubb ett dyk för att se vad som hade orsakat problemet. Tack vare deras hjälp kunde vi ge Jonatan och hans kollegor bra förhandsinformation om vad som hade hänt innan arbetet med att laga fontänen drog igång.

Felanmäl gärna
Det var många hagforsbor som uppmärksammade att fontänen hade lossnat och meddelade oss om detta via Infracontrol som är vårt felanmälansystem.

- Det är jättebra att våra invånare felanmäler och gör oss uppmärksamma på när något är trasigt och inte fungerar, säger Sveneric.

Fontänen ska återställas till sin forna glans. Tanken är att den ska spruta vatten igen när den är reparerad.

fontän

Vy från bron Bågen

fontän

Jonatan får hjälp av sin kollega innan han beger sig ner till botten av Uvån

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.