logo

Fontänen pryder Uvån igen

Nu är den nya fontänen äntligen på plats i Uvån, precis lagom till Hagfors största folkfest Hagforsyran.

Fontänen i Uvån har alltid varit ett viktigt landmärke för Hagfors kommun. I 26 år har den välkomnat turister, besökare och invånare till kommunen, och när den gick sönder lämnade den ett stort tomrum i stadsbilden.

- Vi har längtat efter den här dagen när vi äntligen skulle få berätta för våra invånare att fontänen är återställd till sin forna glans. Att det blev i samband med Hagfors största folkfest Hagforsyran är ett stort plus, säger Sveneric Strandberg.

Tyvärr var den ursprungliga fontänen i mycket dåligt skick vilket gjorde att en ny, modern fontän köptes in. Den gamla fontänen köptes in av Lions club i Hagfors från Gröna Lund i Stockholm och skänktes till Hagfors kommun 1990.

Fontänen är belyst med LED-armaturer vilket kommer skapa en vacker effekt i ån kvällstid. Vattenstrålarna kommer att nå en höjd av fyra meter.

Bakgrund
I början av året lossnade fontänen i Uvån från sin fästanordning och flöt upp till ytan. Att laga den gick inte på grund av snö, is och kyla vilket medförde att arbetet drog ut på tiden. Att hitta dykare som kunde utföra arbetet var också svårt då många av de företag som erbjuder dessa tjänster är få och väldigt uppbokade. Fortum ska även kontaktas tio dagar innan själva jobbet ska utföras, detta för att vattnet mellan kraftstationerna ska hinna regleras så att det inte blir för strömt för dykaren som ska arbeta under vattnet.

I början av juni var det äntligen dags att fästa tillbaka fontänen, men eftersom den var mer skadad än vad vi trodde så bestämde vi att det var bättre att köpa en helt ny, vilket gjorde att arbetet drog ut ytterligare på tiden.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.