logo

Torget i Hagfors blir en levande mötesplats igen

Ny markbeläggning, utsmyckning, tillgänglighet, växtlighet, färg och form står i centrum när kommunen ska skapa en trivsam mötesplats för invånarna. Arbetet börjar redan vecka 43.

Hagfors kommun är en av fyra fastighetsägare i området som har samarbetat för att skapa en levande mötesplats för både invånare och besökare.

- Att skapa en ny utemiljö på torget är en lång process och nu har vi tillsammans arbetat fram ett förslag som alla är nöjda med. Att samarbeta med fastighetsägare i området för att skapa en gemensam miljö har varit viktigt, säger Kenneth Eriksson, samhällsbyggnadschef, Hagfors kommun.

Representanter från det lokala näringslivet har också fått vara med och tycka till under arbetets gång. Visionen har varit att invånarna ska få tillbaka känslan av ett torg där man ska vilja stanna till och samlas. Miljön ska vara trevlig och inbjudande och man ska vilja tillbringa tid i området.

Färg och form ska väcka torget till liv
Idag består torget av kantiga former, grå färger och tomma bassänger. Att få in färg och form via växter, möbler och belysning har därför varit viktigt för att väcka liv i området. Murar kommer att rivas, men på grund av den stora nivåskillnaden mellan parkeringen vid Coop och torget måste några få vara kvar. I dessa murar kommer vi sedan att skapa hål i olika storlekar som kommer att belysas för att skapa härliga effekter kvällstid. Tanken är att det ska gå att ändra färgen på belysningen vid högtider och evenemang. Vid påsk eller i samband med Hagforsyran kanske man väljer att använda en sprudlande gul färg och i juletid en varm röd färg.

Trevliga och tillgängliga mötesplatser
Mitt på torget kommer vi skapa en mötesplats i form av en tillgänglighetsanpassad pergola där man kan sitta och avnjuta en fika från någon av butikerna i området. Pergolan kommer vi att klä in med gröna klätterväxter som ger skugga och skapar en hemtrevlig känsla. Blomsterarrangemang i stora krukor samt möbler ska pryda torget. Behöver invånare eller företag en stor yta så ska det gå att flytta inredningen för att fler ska kunna samlas och ha trevligt på torget.

Vi kommer att bygga ett gångstråk som sträcker sig från hängbron vid Älvstranden Bildningscentrum till butikerna längs med Storgatan. Taktila plattor ska underlätta för synskadade att orientera sig. Tanken är också att skapa en tydligare siktlinje/blickfång genom att göra sträckan helt rak i sin utformning.

Parkeringar
Parkeringen vid Coop kommer att bli enkelriktad. I samband med upprustningen kommer vi även att bygga nya parkeringsplatser mittemot den nuvarande parkeringen vid entrén till ICA. Detta för att det ska vara lätt att parkera om man kommer från andra sidan Bågen.

Sista pusselbiten
Nya busstationen, återvinningsstationen med tillhörande parkeringar bakom ICA samt pergolorna vid minigolfen är förbättringar som kommunen har gjort för att skapa ett attraktivt centrum.Torget är den sista pusselbiten som ska knyta samman området.

Så påverkas du
Arbetet med att rusta upp torget börjar redan måndag vecka 43 och beräknas vara klart hösten 2018. Till en början kommer vi att ta bort allt som inte ska vara kvar såsom träd, växtlighet, murar och markbeläggning. Vårt mål är att bilister samt gång- och cykeltrafikanter ska kunna ta sig fram som vanligt, men ha gärna överseende med att det är en arbetsplats.

Fredag 21 oktober kan du se våra medarbetare Annika Ekblom, arkitekt och Mailn Skoog, miljöingenjör som är ute på torget och markerar allt som ska rivas.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.