logo

Världstoalettdagen ska minska fulspolningar

19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi fulspolar ofta vilket innebär att vi spolar ner en mängd saker som inte alls hör hemma i toaletten.

Källa: Svenskt Vatten

Källa: Svenskt Vatten

För att öka kunskapen om vatten och hur vi gemensamt kan värna rent vatten, sjöar och hav driver Svenskt Vatten flera kampanjer. En av dessa är Världstoalettdagen som grundades av World Toilet Organization 2001. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

Snus är den vanligaste fulspolningen
I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Varje dag spolar svenskarna ner cirka 4 miljoner snusprillor eller påssnus. Det blir drygt 1 100 ton snus per år vilket motsvarar 100 normalstora lastbilslass.

Vad ska spolas ner i toaletten?
Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Vad ska inte spolas ner?
Allt annat.

Vad spelar det för roll om jag spolar ner en tops?
Din tops bidrar till ett gigantiskt skräpberg. Tillsammans spolar vi ner 10 000 ton skräp varje år. Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. En lösning på problemet kan vara att ha en papperskorg på toaletten.

Kan ni inte bara ta hand om skräpet som spolas ner?
Det tar mycket energi och resurser i anspråk att hantera allt skräp. Det är inte heller så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur vattnet. Innan skräpet ens når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i ledningsnät och pumpar. Skräpet kan även förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar. Allt detta skulle kunna undvikas om alla slängde sin tops i en papperskorg i stället för i toaletten.

Att spola rätt är lätt
Varje dag spolar vi ner saker som inte hör hemma i toaletten, till exempel tops och tandkrämstuber. Vi måste hjälpas åt att komma ihåg att det är bara saker som kommer ifrån kroppen och toapapper får spolas ner i toaletten.

  • Tomma tandkrämstuber kan återvinnas så att de kan bli nya tandkrämstuber. Sortera som plastförpackning.
  • Gamla mediciner ska lämnas till apoteket. Hår och tandtrådstrassel ska slängas i papperskorgen.
  • Godispapper och tuggummi ska slängas i papperskorgen.
  • Gamla nagellacksflaskor ska lämnas till miljöstationen, många vet inte det och slänger dem i papperskorgen.
  • Cigarettfimpar och snus ska man inte slänga på gatan och inte spola ner i toaletten. De innehåller skadliga ämnen både för människan och naturen. De ska ner i papperskorgen. Se till att de är släckta!
  • Tops ska slängas i papperskorgen.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.