logo

Barnens önskningar blir verklighet: så blir den nya lekplatsen på Skolvägen

Sommaren 2017 börjar vi bygga den nya lekplatsen på Skolvägen i Ekshärad. För att lekplatsen skulle bli så bra som möjligt tog vi hjälp av de som vet allra bäst hur en lekplats ska vara: nämligen barnen i kommunen.

I början av året tog vi hjälp av kommunens yngre invånare när vi skulle planera hur lekplatsen på Skolvägen skulle se ut. Via projektet ”Drömlekplatsen” bad vi barn att rita sina absoluta drömlekplatser. Fantasin hade verkligen inga gränser. Totalt tog vi emot 25 färglada teckningar från duktiga små konstnärer, och alla dessa alster ligger till grund för de val av redskap som kommer finnas i den nya lekplatsen.

– Via aktiviteten fick vi in många fina tips och idéer från barn i förskoleålder över hur den perfekta drömlekplatsen ser ut, vilket var till stor hjälp för oss i vårt planeringsarbete säger Louise Sjöholm, fastighetschef.

Klätterställningar var storfavorit
Klätterställningar i alla dess former var utan tvekan det mest populära redskapet. Balansrep, torn, broar och rutschkanor var inslag som barnen vill ha i dessa ställningar. Gungor, studsmatta och lekhus efterfrågades samtidigt som inslag av vatten på lekplatserna stod högt på barnens önskelista.

Lekplats för alla
Skolvägens lekplats ska vara anpassad och attraktiv för barn i olika åldrar. Två studsmattor där barnen kan nå härliga höjder, en slänggunga, två fjäderlekar, en gungställning med vanliga gungor och en kompisgunga samt klätterlek med rutschbana kommer att finnas på plats lagom till sommaren. Vi kommer även montera tillgänglighetsanpassade sandlådor med sandbakbord för att barn med rullstol ska få möjlighet att vara delaktiga i leken. Utemöbler i form av bänkar och bord kommer också finnas om man vill slå sig ner och fika efter all lek och bus.

Som fallunderlag vid gunga och sandlåda har vi valt att använda gummiasfalt då underlaget gör det lättare för rullstolsburna att ta sig fram samtidigt som det är ett godkänt material ur ett fallskyddsperspektiv. Ett gångstråk av stenmjöl kommer att byggas för att besökare ska kunna ta sig fram till platsens alla härliga redskap.

– Att vi snart ska bygga en lekplats som är skapad helt efter barnens önskemål är fantastiskt roligt. Att de har varit en del av samhällsplaneringen är något som vi är mycket stolta över säger Louise.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.