Hjälptjänster

logo

Hagfors och Torsby får behålla flyglinjen

Antalet passagerare har ökat på flyglinjen Torsby-Hagfors-Arlanda. Nu förlänger Trafikverket avtalet med den nuvarande flygoperatören Direktflyg till oktober 2019.

- Vi har kämpat hårt för att bevara linjen eftersom vi vet hur mycket den betyder för våra lokala företag. Att den får vara kvar i minst två år till är en fantastisk julklapp, säger Åsa Johansson (S), kommunalråd.

Trafikverket ger Direktflyg rätten att fortsätta flyga på sträckan Torsby-Hagfors-Arlanda år 2017-2019. Det nuvarande avtalet gäller till oktober 2017 och Trafikverket har alltså beslutat att förlänga det med ytterligare två år.

- I uppdraget från regeringen fanns en möjlighet för Trafikverket att förlänga avtalet med två år om antalet resenärer som nyttjar trafiken ökade markant och stabilt fram till och med 2016, säger Bosse Andersson, utredningsledare på Trafikverket.

2016 är det bästa flygåret i norra Värmland sedan år 2000. Utifrån prognosen för 2016 har resandet sedan 2014 ökat med cirka 25 procent, från 5 000 resande till över 6 300. Den främsta orsaken till den stora ökningen att operatören Direktflyg håller en mycket god regularitet. Det går att lita på flyget och fler och fler har fått vetskap om hur snabbt och smidigt det faktiskt är att ta sig till Stockholm och vidare ut i världen från Torsby och Hagfors.

- Flyget är en viktig länk mellan stad och landsbygd, framför allt för kommunens företagare som är beroende av en fungerande flygtrafik, säger Åsa.

Satsat på marknadsföring av linjen
Hagfors Airport och Torsby Flygplats har också satsat extra mycket på att marknadsföra linjen i olika kanaler för att få fler att välja flyget. Bland annat har TV-tittare runt om i Sverige kunnat ta del av en reklamfilm på bästa sändningstid.

- Genom att synas har vi lyckats vända den negativa utvecklingen som har varit på resandet. Vi har också visat att flyglinjen är till för alla, inte bara för företag som många kanske tror, säger Henric Ceder, flygplatschef.

Två dubbelturer per dygn
Linjen kommer att bedrivas med nuvarande trafikupplägg med två dubbelturer per dygn, måndag till fredag även under perioden 2017-2019.

Publicerad av

Publicerad datum

2016-12-14

KONTAKT

0563-185 00
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se