Hjälptjänster

logo

Tjuvkika på nya torget i Hagfors

Torget i Hagfors håller på att få ett rejält ansiktslyft. Nu när murarna, bassängerna och plattorna som tidigare prydde platsen har tagits bort ser det ganska naket ut, men håll ut! Nästa år kommer vi fortsätta upprustningen av torget. Till dess så tänkte vi låta dig tjuvkika lite på hur det kommer att se ut.

Tidigare bestod torget av kantiga former, grå färger och tomma bassänger. Att få in färg och form via växter, möbler och belysning har därför varit viktigt för att väcka liv i området. Nya torget består av tre etage. Det övre består av torghandelsplatser, det mellersta får en pergola med uteplats och en konstnärlig utsmyckning och det nedre har plats för julgran och en eventuell scen.

- Torget kommer bli ett enda stort färgkalas! Färgerna som kommer att smycka platsen är Hagfors kommuns fem identitetsfärger: röd, gul, blå, brun och grön, säger Annika Ekblom, arkitekt som har utformat det nya torget tillsammans med en arbetsgrupp bestående av representanter från det lokala näringslivet, invånare och fastighetsägarna runt torget.

Vackra detaljer
I murarna som är kvar har vi skapat hål i olika storlekar som kommer att belysas för att skapa härliga effekter kvällstid. Tanken är att det ska gå att ändra färgen på belysningen vid högtider och evenemang. Vid påsk eller i samband med Hagforsyran kanske man väljer att använda en sprudlande gul färg och i juletid en varm röd färg.

Ståtliga lyktstolpar i gjutjärn med fyrkantiga lykthus kommer att lysa upp torget. Tillsammans med soffor, papperskorgar och urnor i samma material kommer de att förmedla en klassisk och tidlös känsla. Att använda gjutjärn i utsmyckningen var något som efterfrågades av representanter från det lokala näringslivet. Bänkarna är unika i sin utformning eftersom gavlarna har medaljonger där Hagfors kommuns namn finns ingjutet.

- Torget får nu en variation med olika kontraster i yttexturer, färger, former och material. Ett tema har varit att ”gifta ihop” de modernistiska och tåliga betongmaterialen med traditionella, gedigna material som gjutjärn, smide och trä för att få fram en känsla av hantverk, liv och rörelse, säger Annika.

Trevliga och tillgängliga mötesplatser
Mitt på torget kommer vi skapa en mötesplats i form av en tillgänglighetsanpassad pergola där man kan sitta och avnjuta en fika från någon av butikerna i området. Pergolan kommer vi att klä in med gröna klätterväxter som ger skugga och skapar en hemtrevlig känsla. Här kommer besökare att sitta skönt i stålmöbler från Grythyttan, omgivna av blomsterarrangemang i stora krukor.

Ett vackert och spännande inslag i det nya torget är fantasiälven som Annika har skapat. Tanken är att besökare ska kunna gå över en vacker, tillgänglighetsanpassad spång och se ut över en älv som är skapad i betong. Handledare för både vuxna och barn kommer att finnas för att man ska kunna ta sig över på ett tryggt sätt. Känslan av att vara nära vatten kommer att förstärkas via högtalare som ska förmedla ljud av porlande vatten.

I marken kommer det finnas mycket spännande att titta på. I närheten av trappan som leder till Coop kommer Hagfors kommunvapen att finnas ingjutet i gångstråket. En hopphage som ska främja lek och bus samt en kompass kommer också att pryda torget.

Gångstråk
Från Storgatan kommer en bred trappa att leda upp till ett brett gångstråk parallellt med skärmtaket vid Coop. Gångstråket leder vidare bort till Norrings väg och gångbron över Uvån.

Moodboard
För att du ska få en känsla av hur det kommer se ut på torget så har vi skapat en moodboard, ett collage av bilder som beskriver stämningen och känslan som vi vill uppnå på platsen. Du kan även se ritningen över torget i sin helhet här nedan.

Annika Ekblom ritar allt för hand.

Annika Ekblom ritar allt för hand. Här håller hon på för fullt med att rita murarna som ska prydas av detaljer i gjutjärn.

Publicerad av

Publicerad datum

2016-12-27

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00–17.00
Fredag 8.00–16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se