Hjälptjänster

logo

Hagfors kommun satsar på friskvård

Nyaste projektet Hälsoklassiker 2017 startar idag, måndag 6 februari

Hälsoklassiker 2017 logotyp

Hagfors kommun har under flera år anordnat olika större friskvårdsaktiviteter för alla medarbetare. Den största hittills var stegtävlingen 2009, då drygt 600 kommunanställda räknade sina steg och rapporterade in resultaten regelbundet.
Sjögrändsloppet, ett 6 km gå-lunka-löp-lopp mellan Råda och Uddeholm kommer att genomföras för åttonde gången i år. Här brukar runt 300 medarbetare delta.

Hösten 2016 genomfördes en hälsoutmaning, då alla som deltog skulle motionera minst 150 minuter varje vecka.
- Det finns klara samband mellan motion och hälsa, säger Maria Eliasson, sjukgymnast och ergonom på kommunrehab, som ansvarar för det senaste stora projektet: Hälsoklassikern 2017. Jag blev inspirerad av ICA:s klassiker och har tagit fram ett liknande koncept för Hagfors kommun, och det är flera andra kommuner i Sverige som gjort samma sak.

Hälsoklassikern 2017 har 240 anmälda, och inleds med Vasaloppet 6 februari. 90 kilometer ska deltagarna endera åka skidor, gå stavgång eller crosstrainer under de 6 veckorna som den första delen pågår.

- Det finns olika alternativ för genomförandet, vi vill gärna att så många som möjligt klarar av alla delar, säger Maria. De övriga klassikermomenten är Vätternrundan: cykling 30 mil ute eller inomhus, Vansbrosimningen: simning 3 kilometer (alternativ cirkelträning, gym, yoga eller gympa i 6 timmar) och Lidingöloppet: gå, jogga eller löp 30 km.

Efter varje avslutad klassikerdel lottas olika priser ut, handdukar, vattenflaskor och böcker om hälsa
- Högvinsten är en extra semesterdag som en medarbetare vinner. Den lottar vi ut när hela klassikern är avslutad, tillsammans med presentkort på spa och sportartiklar, avslutar Maria Eliasson.

Hagfors kommun subventionerar en valfri friskvårdsinsats per år och medarbetare. Det kan handla om gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, simning och vissa racket- och lagsporter, men också Tai chi, Gi-gong, yoga, kostrådgivning, information om stresshantering, kurser för rökavvänjning, massage och enklare former av motionsdans, såsom bugg, folkdans, squaredance och jazzdans.

- Friskvård och hälsa är en personlig fråga för den enskilde individen, men även en angelägenhet för hela organisationen inom kommunens verksamheter, säger personalchef Richard Bjöörn. God hälsa, arbetsglädje och motivation är nyckeln till en framgångsrik och effektiv kommunal verksamhet. Hagfors kommuns ambition som arbetsgivare är att gemensamt med våra medarbetare skapa förutsättningar för god hälsa och goda arbetsvillkor genom ett aktivt arbetsmiljöarbete, offensivt rehabiliteringsarbete och friskvårdsinsatser.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se