Hjälptjänster

logo

Nu uppmärksammar vi modersmål

Från och med idag startar uppmärksammandet av modersmålsdagen. Vanligtvis firas den under en dag, men i år pågår den hela denna vecka och in på nästa vecka, med final på självaste modersmålsdagen tisdag 21 februari då eleverna bjuder på en mångkulturell föreställning.

- Nytt för i år är bland annat att vi arbetar med modersmålsdagen mer genom lärande i och för skolan och genom att uppmärksamma de modersmål som finns representerade hos eleverna idag. Modersmålsdagen är en officiell dag på initiativ från Unesco med syftet är att gynna språklig mångfald och vi tycker precis som Unesco att modersmålsundervisningen är en viktig del av integrationen i det svenska samhället och skolan, säger Linnea Lindberg, kultursamordnare på Hagfors bibliotek.

I grundskolan finns det elever vars modersmål är albanska, arabiska, dari, kinyarwanda, kurdiska, nederländska, persiska, polska, tyska, ryska, rumänska, somaliska, spanska, thailändska, tigrinja och ukrainska. Det är just dessa språk som kommer att uppmärksammas under veckan. Högstadiet och gymnasiet diskuterar frågor kring integration och även skolans matsal kommer att uppmärksamma veckan genom att servera mat från olika länder.

Välkommen att ta del av olika modersmål
Kulturskolans personal och alla elever som varit intresserade planerar, tränar in och framför en mångkulturell föreställning med toner från hela världen. Föreställningen visas tre gånger för skolans elever tisdag 21 februari och en gång för allmänheten på måndag 20 februari 18.00.

Du kan också passa på att ta del av den utställning som hänger i foajén gjord av elever i förskolan, lågstadiet och mellanstadiet. Där hänger både flaggor och olika intressanta fakta om länder och språk.

Är du intresserade av att läsa kommer Hagfors bibliotek tipsa om böcker av författare från olika delar av världen, med fokus på en världsdel per dag mellan måndag 13 och tisdag 21 februari.

Välkommen!

UNESCO's hemsidalänk till annan webbplats kan du läsa mer om modersmålsdagen.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se