Hjälptjänster

logo

Hagforsföretag säkrar framtida kompetensbehov

Till hösten 2017 startar Affärshögskolan i Karlstad en världsunik IP-paralegal-utbildning (för assistenter inom immateriella rättigheter). Allt tack vare Hagforsföretaget Hynell Patentjänst AB som länge verkat för att få utbildningen till stånd.

Peter Kylin, vd på Hynell Patenttjänst AB, såg med sina 30 år i branschen tidigt ett behov av den här typen av utbildning. Den globala expansionen för registrerbara materialrätter och intellektuell egendom (IP) har snabbt exploderat och efterfrågan på kompetent personal växer i samma takt. Ett stort behov finns för IP-paralegals, det vill säga assistenter som administrerar och hjälper företag med de ibland krångliga ansökningar som en ansökan om ett patentskydd eller varumärkesskydd kan innebära. Hynellägda Nellpat AB har idag 18 anställda och servar med sina administrativa tjänster vid ansökningar till internationella aktörer, och efterfrågan på deras tjänster ökar alltmer.

Tre år tog det för Peter Kylin att få utbildningen till stånd. Till sin hjälp har han bland annat haft hjälp av Hagfors kommun, Region Värmland och Plushögskolan. Hagfors kommun var bland annat delaktig i en förstudie för att lämna in en så bra ansökan som möjligt till Myndigheten för yrkeshögskolan, som beslutar om vilka utbildningar som ska ges.

- Vi är naturligtvis väldigt glada att utbildningen äntligen startar nu. Hynell är ett viktigt företag för vår kommun och vi har, likt många andra kommuner och företag, utmaningar framför oss med kompetensförsörjning och framförallt kompetensmatchning. Denna utbildning kommer både vår kommun och andra både regionala och internationella aktörer till nytta, vilket känns extra roligt, säger Hagfors kommuns utvecklingschef Lars Nyborg.

Ett framtidsyrke
De kunskaper som assistenter som jobbar idag har fram tills nu inte funnits att hitta i någon bok eller i en utbildning. Utbildningar har getts intern, en upplärningsprocess som ofta tar lång tid, tar mycket resurser från företag och ofta gett assistenterna ganska snäva kunskaper. Den nya yrkesutbildningen tar ett år, läses på distans, har 30 platser och ger de studerande en unik global kompetens efter avslutade studier. Kurserna ges på engelska och i utbildningen ingår två praktikperioder där studenterna får tillämpa sina nya kunskaper i praktiken.

Ny IP-paralegalutbildning

Från vänster: Hagfors kommuns utvecklingschef Lars Nyborg, platschef på Plushögskolan Linda Edh och vd på Hynell Patenttjänst AB Peter Kylin

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se