logo

Två generationer möts i konstsamarbete

Under våren har det pågått ett kreativt samarbete mellan våra yngre och äldre invånare i kommunen. Det är barnen från förskolan Prästkragens 6-årsgrupp och de boende på Häggårdens särskilda boende som träffats fyra gånger och skapat konstverk. Idag träffades de unga och gamla återigen när konstverken visades upp i en utställning. Ciderdryck, salta pinnar, och såklart eftermiddagskaffe och kaka dukades fram för att göra det festligt.

- Det fina i att kalla projektet för Färg och form, är att det inte är resultatet som är viktigt, utan alla färger är fina och alla former blir vackra. Syftet var att få knyta samman generationer med ett kravlöst samarbete och att locka till skratt, och det har vi lyckas med, säger Katarina Källberg, enhetschef på Häggården och initiativtagare.

Efter att projektet Kultur för äldre startade förra året inom kommunen blev personalen som deltog inspirerade till att pröva nya aktiviteter - där föddes idén att kommunens äldre och yngre skulle starta något slags samarbete. Personalen från Häggården och Prästkragen kom överens om att skapa ett samarbete med en röd tråd, därför har några träffar genomförts under temat Färg och form. Barnen och de boende har träffats i Häggårdens stora samlingssal och målat och varit kreativa tillsammans - sida vid sida kring en långbord där stora har hjälpt små, och små har hjälpt stora. Med hjälp av barnens fantasi och kreativitet var det aldrig varit brist på motiv eller idéer och varje tillfälle har avslutats med fika och gemenskap även för de som inte var med och målade. Bland annat skapade de ett träd som fylldes med gröna löv och våriga blommor. Projektet avslutas dock inte där, till hösten träffar nästa 6-årsgrupp från Prästkragen de äldre och fyller trädet med höstlöv, sedan blir det en vinterskrud innan de till nästa vår dekorerar med vårblommor igen.

- Jag hade en bild i huvudet för hur det skulle bli när vi började, men det blev ju ännu bättre än jag någonsin kunde föreställa mig. Vägen hit var över förväntan för alla involverade och jag är övertygad om att alla hade riktigt roligt. Det var flera av de äldre deltagarna som tyckte att det kändes lite barnsligt, men konstaterade snabbt att det inte gjorde så mycket för samarbetet var ju med barnen. Alla deltagare har målat på sina egna villkor, tanken har varit att alla kan vara med och göra det de kan. Det ska bli jätteroligt att fortsätta projektet och se hur det fortsätter påverka de som bor här och barnen positivt, berättar Katarina Källberg

Årsträdet med fina vårblommor
En flicka från Prästkragen inviger utställningen genom att hänga upp en fågelholk
Några av de unga och gamla konstnärerna

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.