Hjälptjänster

logo

Sortering av matavfall - ett viktigt steg till att bli en god grön kommun

Rester, skal och rens kan tyckas vara skräp, men det innehåller faktiskt en massa näring och energi som vi kan ta tillvara på. Drygt 200 av Sveriges kommuner erbjuder idag separat insamling av matavfall - något som även kommer bli möjligt i Hagfors kommun.

Allt som blir kvar när du ätit eller lagat mat ska inom en snar framtid sorteras som matavfall i Hagfors kommun. Det kan vara alltifrån brödkanter och äggskal till fiskrens, frukt- och grönsaksrester som läggs i ett separat kärl.

Det finns fyra olika insamlingssystem för matavfall och i Hagfors kommun kommer ett tvåkärlssystem att användas. Detta innebär att du kommer ha två kärl hemma hos dig- ett grönt för brännbart hushållsavfall och ett brunt för insamling av matavfall. Systemet är det billigaste alternativet och innebär en avgiftshöjning på cirka 2% vilket motsvarar 50-75 kr per år.

Du kan bidra till att Hagfors blir en grönare kommun
Satsningen på sortering av matavfall ligger helt i linje med Hagforsstrategin där det prioriterade området en god grön kommun igår. Det innebär bland annat att vi ska förvalta vår vackra natur och minska vår klimatpåverkan för att bli en attraktivare kommun att leva och bo i. Att samla in matavfall är därför ett viktigt steg i att uppfylla strategin - det är enkelt och något som alla kan göra. Tillsammans kan vi alla bidra till att mat som slängs kan behandlas och omvandlas till en massa bra saker såsom biogas eller biogödsel till åkrar.

Hösten 2018 kommer kommunen att införa separat insamling av matavfall tillsammans med Sunne, Torsby och Munkfors kommuner. Insamlingen kommer att införas etappvis i hela kommunen.

Publicerad av

Publicerad datum

2017-06-15

KONTAKT

0563-185 00
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se