logo

Riksdagspolitiker på viktigt besök

Igår måndag 21 augusti hade kommunstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) och oppositionsråd Stellan Andersson (C) besök av flera av de politiker som representerar vår kommun och Värmlands län i Riksdagen.

Riksdagspolitiker

Under förmiddagen fick Mikael Dahlqvist, Eva-Lena Gustavsson och Lars Mejern Larsson (S), Håkan Svenneling (V), Daniel Bäckström (C), Christian Holm (M) och Stina Bergström (MP) en redogörelse för Hagfors kommun då, nu och i framtiden. Kommunens satsningar på effektiviseringar, den kommunala styrningen och dess betydelse, platsens utmaningar och framtida möjligheter och potential med Hagforsstrategin som verktyg för utveckling presenterades och diskuterades under ungefär en och en halv timme.

”Ofta finns en gammal felaktig bild av att det är nedläggningar, arbetslöshet, låg formell utbildningsnivå, utflyttning och negativa attityder i en kommun likt vår. Men den nya bruksandan vi vill behålla handlar om precis det motsatta - starka ryggar, obruten vilja, mod, entreprenörskap och innovationer – vilka alla är en förutsättning för en levande kommun. Det är dit vi vill nå igen - som en bruksortens 2.0. Det var just det som var huvudsyftet med dagens besök, att få visa för de som representerar oss vad som är vår historia, vad vi har gjort de senaste åren för att komma på rätt köl och möta de utmaningar som finns, men också de utmaningar och möjligheter som finns framöver och som vi behöver deras hjälp med för att klara av. Det var en väldigt intressant förmiddag och jag hoppas att vi har nått fram med våra viktiga budskap och kan fortsätta ha en bra dialog framöver också, säger en nöjd Åsa Johansson om besöket.

Befolkningsminskningen, demografi, energieffektiviseringar vi gjort, om de senaste årens kraftiga amorteringar, minskade lokaler för att effektivisera drift, hur vi minskat personal för att anpassa oss till allt färre invånare, hur låneskulden ökar samt hur skatteintäkter och generella bidrag från regeringen går nedåt medan kommunens kostnader ökar, bilden av landsbygden, hur viktigt det är med bra vägar, miljö, näringslivet, turism, klimat och varför Hagfors kommun inte finns med bland de 23 utpekade kommunerna som behöver satsningar enligt Landsbygdskommittén var bara några av de frågor som presenterades och diskuterades.

Efter en inledande presentation och diskussion fick gruppen besöka Monica Zetterlundmuséet där Leif Andersson visade den intresserade gruppen runt innan en gemensam lunch avslutade förmiddagen.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.