Hjälptjänster

logo

De skapar gemenskap genom innebandy

Innebandyintegration

Tränarna Ida Säker och Emilia Ottosson tillsammans med initiativtagarna Sara Tedenljung och Gustaf Brosell

Sara Tedenljung och Gustaf Brosell såg en chans att göra Hagfors mer välkomnande. Med en nybörjargrupp kunde de få nyanlända och svenska ungdomar att mötas genom innebandy. Våren 2017 blev det verklighet inom Hagfors Innebandyförening.

”Tillsammans har vi skapat en bra grund för fortsatt integrationsarbete”, säger Sara. ”Det här handlar om så mycket mer än innebandy. Sportchefen i föreningen hoppas självklart att vi ska hitta någon oupptäckt talang, men vi ser alla detta ur ett mer mänskligt perspektiv. Innebandyn kommer faktiskt i andra hand, även om de flesta som testar gärna vill börja spela och vinna matcher direkt.”

Gruppen är öppen för alla tjejer som är nybörjare, men riktar sig i huvudsak till flickor födda 2007 eller tidigare. Genom att utöka åldersspannet och börja samarbeta mer med Hagfors innebandygymnasium, hoppas Sara att satsningen ska utvecklas mer:

”En sak jag ser tydligt är att det hjälper nyanlända in i samhället och att det blir många skratt på vägen dit. Vi ser familjer mötas på läktaren, barn och ungdomar skratta och ha roligt. Det värmer i hjärtat. Samtidigt är det här utvecklande för alla som engagerat sig i detta.”

Hagfors IF har fått ekonomiskt stöd från Hagfors kommun, Värmlandsidrotten, Svenska Innebandyförbundet samt Centerpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna.

”Vi har haft ett fantastiskt samarbete med många”, inte minst läraren i förberedelseklassen som hjälpte oss att få kontakt med tjejerna”, säger Sara. ”Vi har fått stöd i olika former. Det är inte alltid enkelt att göra sig förstådd med någon som inte kan något annat språk än sitt modersmål. Det handlar ju även om att ta emot tjejer som varit med om saker som vi inte kan förstå. Tjejer som har en helt annan kultur. Att köra ett tufft träningspass när de har ramadan och varken får äta eller dricka funkar liksom inte. Då har vi anpassat träningen de gångerna i stället”, säger Gustaf.

Under sommaren har åldersspannet blivit bredare och nu har arbetet påbörjats med att integrera nybörjarna i föreningens andra ungdomslag. ”Det är ju först då som integrationen funkar fullt ut”, säger Sara.

Innebandy
Innebandy

Nybörjargruppen börjar nu integreras i föreningens vanliga ungdomslag. Här tränar de tillsammans med flickor födda 2007.

Publicerad av

Publicerad datum

2017-09-28

KONTAKTUPPGIFTER

  KONTAKT

  Måndag-torsdag 8.00–17.00
  Fredag 8.00–16.00
  0563-185 00

  Dalavägen 10
  683 80 Hagfors
  kommun@hagfors.se