logo

Att skapa en Järnman

I sin ateljé i Sjögränd har den holländska konstnärinnan Henny Bernard skapat en storslagen staty av en minst lika storslagen man som har betytt otroligt mycket för Hagfors kommun. Hon har förevigat världsmästaren Anders "järnmannen" Olsson i en ståtlig bronsstaty som numera pryder Hagfors nya torg som lämpligt nog har fått namnet Järntorget.
– Det här är väldigt stort för mig. Jag känner mig hedrad och stolt, säger Anders Olsson.

Henny Bernard är en välkänd konstnär från Amsterdam som både bor och verkar i Sjögränd, Uddeholm. När projektgruppen för nya torget frågade henne om hon skulle kunna tänka sig att göra en staty av idrottsprofilen Anders Olsson blev hon både glad och hedrad att få möjlighet att avbilda en av världens bästa simmare.

- Anders är en mycket ödmjuk och jordnära person. Att få göra en staty av honom är smickrande och ärofullt, säger Henny.

Klivet ur Klarälven
Statyn föreställer Anders i simdräkt när han lyfter sig upp ur vattnet vid Klarälvens strand. Inspirationen till hans position kommer från när han simmande nerför Klarälven, från Långflon ända ner till Karlstad. Målet med simningen var att försöka bygga upp en fond inom det som kallas Wild Water Challenge där han simmade en meter för varje skänkt tia.

- Jag ville starta ett camp för människor som har råkat ut för en olycka eller som är födda med ett handikapp. Nu har vi skapat en plats där dessa personer får möjlighet att prova saker som de aldrig har trott kan gå. Det mesta är möjligt, ofta är det en själv som sätter sina begränsningar, säger Anders.

Att forma bilden av en världsmästare
Att avbilda en människa i en skulptur är inget lätt uppdrag. Det är mycket som måste bli rätt för att fånga allt det där som gör en person unik, alltifrån utseende och karaktäristiska drag till personlighet och kroppens proportioner. I detta fall så är det till Hennys fördel att Anders lever. Ofta görs statyer av personer som har gått ur tiden. I sitt arbete har hon därmed kunnat studera Anders in i minsta detalj. Bilder på honom i alla möjliga profiler och positioner varvas med anatomiböcker i hennes ateljé – allt för att fånga Anders.

- Eftersom Anders lyfter sig upp ur vattnet så gäller det att ryggmusklerna är rätt spända, säger Henny.

Arbetet med statyn började med att hon gjorde ett skelett av metalltråd. När hon gör större verk som detta använder hon också frigolit för få till en bra grund som håller ihop. För att forma själva statyn byggde hon på med ett svart vax som legat i blöt i varmt vatten. När hon var nöjd med sitt arbete skickade hon iväg statyn till ett gjuteri i Holland.

- Henny har jobbat dag och natt för att skulpturen skulle bli klar till invigningen. Normalt tar ett sådant arbete två år. Nu fick hon göra en på mindre än ett år. Vi är otroligt nöjda med slutresultatet, hon har verkligen fångat Anders på ett bra sätt, säger Malin Skoog.

Berörd världmästare vid invigningen
Närmare 1500 nyfikna invånare samlades på torget för att få reda på den stora hemligheten som skulle avslöjas i samband med torginvigningen. När täcket som skyddande skulpturen drogs undan hördes ett otroligt jubel från publiken. Att motivet var uppskattat rådde det därmed ingen tvekan om. På frågan om vad han själv tycker om resultatet svarade han ödmjukt att "det är ju jag" och att statyn inte handlar om hans framgångar utan är en symbol för mod, vilja och framtidstro.

- Jag fick frågan för ungefär ett år sedan. Först så tänkte jag aldrig i livet, man ska ju vara död. Men sedan när vi började diskutera vad den skulle stå för, ja då blev jag intresserad. Inte för att jag har tagit medaljer och vad jag har gjort, det handlar inte om det. Det handlar om vad kommunen ska stå för, att vi ska se framåt och ja, det har ju jag försökt att göra, säger Anders.

Stor hemlighet
Malin Skoog, projektledare for nya torget är lättad över att äntligen få dela nyheten med kommuninvånarna. I över ett år har arbetet med statyn varit superhemligt och bara ett fåtal personer i hennes närhet har vetat om att Anders skulle bli förevigad på torget i sin hembygd. Hon fick tillsammans med en kollega vakta statyn ända fram tills det var dags för invigning - allt för att ingen skulle få en skymt av verket.

- Statyn är ett sätt för oss att tacka Anders för hans fantastiska prestationer inom simningen och för att han har satt Hagfors på världskartan. Vi hoppas också att den kan förmedla en känsla av att allt är möjligt, säger Malin Skoog projektledare.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.