logo

En promenad i urskogen - mitt i stan

Jag lämnar kommunförrådet för att gå till en plats där tiden har stått stilla. Mitt i centrala Hagfors, några hundra meter från min arbetsplats finns en urskog - en orörd plats där naturen har fått sköta sig själv i århundraden.

Solens strålar tränger sig igenom tallarna som har levt och frodats här i över 300 år. Jag går sida vid sida med den mörka, mystiska Örbäcken som likt en orm slingrar sig genom den täta skogen. Bättre sällskap får man verkligen leta efter tänker jag.

Mana är en rullstensås i centrala Hagfors som har varit ett populärt fritidsområde för hagforsborna i generationer. I den trolska skogen lever djur och växter som är rödlistade vilket innebär att området klassas som en nyckelbiotop, en ovanlig skogs miljö som måste skyddas. Här lever arter som är mycket sällsynta eller som riskerar att försvinna helt från skogen.

År 2011 fick Hagfors kommun LONA-bidrag från Länsstyrelsen för att bilda naturreservatet Mana-Örbäcken. Syftet med bidraget är att kommuner ska få möjlighet att skydda naturen och göra den mer tillgänglig för invånare och besökare genom olika naturvårdsprojekt. 20 oktober är det äntligen dags att inviga reservatet.

Skogen som klassrum
Det är många barndomsminnen som kommer tillbaka under min promenad. Att jag som liten fick höra att både Näcken och Skogsråa bodde här har gjort att jag alltid har förknippat platsen med mystik och övernaturliga varelser. Här, i skolskogen som den även kallas av hagforsborna, samlade jag och mina klasskamrater alltifrån kottar och svampar till jord och myror som vi sedan fick undersöka i mikroskop. Vi fick tidigt lära oss om allemansrätten och hur viktigt det är att respektera naturen.

Mana-Örbäcken är som ett enda stort klassrum. Ett viktigt syfte i bildandet av reservatet är att det ska kunna användas i samband med skolundervisning och skapa möjligheter till pedagogik utomhus. Det ska öka invånarnas förståelse för hur viktigt det är att värna om unik natur, rödlistade arter och deras hotade livsmiljöer.

En plats för alla
Reservatets huvudentré ligger intill vägen som leder till Värmullsåsen. Bord och bänkar finns på flera ställen i området för besökare som vill stanna till för en fika. Området ska också vara lätt att nå för både invånare och besökare som vill uppleva den vackra naturen. Tillgängligheten på en av stigarna har anpassats så att personer med barnvagn, rullstol och rullator ska kunna ta sig fram. I vardera änden av stigen finns en parkeringsplats som är avsedd för personer som har svårt att förflytta sig till fots.

Lätt att bli hemmablind
Jag följer Örbäcken nedströms.Gamla granar har ramlat över bäcken på flera ställen och jag påminns återigen om att detta är en plats där naturen bestämmer, där spåren från människan blir alltmer otydliga. Här har många träd blivit så gamla att de har dött en naturlig död. När livet tagit slut blir stammarna hem till ugglor, insekter och svampar. Stigen som jag går på slutar vid vårdcentralen.

På vägen tillbaka tänker jag på hur lätt det är att bli hemmablind, att missa allt det fina som finns runtomkring - bara för att det finns så nära inpå. Idag blev jag påmind om att paradiset finns precis runt knuten.

Program: invigning av naturreservatet Mana-Örbäcken

09.00-10.00 Aktivitet för barn i årskurs 2-3.

11.30-12.30 Aktivitet för barn i förskoleklass och årskurs 1.

Plats: vindskyddet bakom Hagfors vårdcentral

13.00-13.30 Ann-Sofie Ronacher, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet inviger reservatet.

13.30-14.30 Vi går en promenad tillsammans genom naturreservatet och får höra om Mana- Örbäckens unika natur.

Plats: huvudentrén, Slalomvägen riktning Värmullsåsen.

Varmt välkommen!

Har du frågor?
Varmt välkommen att höra av dig till Madelene Andersson, turismansvarig, 0563- 187 58,076-770 99 95.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.