logo

De hjälptes åt att rädda folkracebanan

Gruppbild på personer inför en folkracetävling

Från Höger: Anders Danielsson och några fler eldsjälar i Hagfors Motorklubb gör sig redo för tävling.

Folkracebanan vid Hagforsvallen gick inte längre att använda. Skulle den få fortsätta förfalla, eller kunde den vara värd att rädda? Hagfors Motorklubb bestämde sig för att försöka. Detta efter att ha kontaktats av ”en folkracetokig ekshäring”, som kände några ungdomar som ville använda banan.

"Att säga att ’det går inte’ eller ’det kommer inte att fungera’… Vi gav oss istället tusan på att det visst skulle gå. Folkracebanan skulle komma till liv igen”, säger Anders Danielsson från Hagfors Motorklubb.

I stället för att vänta på att någon annan skulle göra det satte Hagfors Motorklubb i gång. Tillsammans började de röja bort gammalt skrot, bredda banan och anlägga ett så kallat alternativspår, som måste finnas på dagens banor. För att ha en deadline bestämde de sig för att arrangera tävlingen Retursladden den 20 maj 2017.

Resultatet: drygt 120 anmälda förare på en nyasfalterad, modern och tävlingsgodkänd folkracebana. Med järnvilja, engagemang och stor hjälp av frivilliga hade klubben hjälpt till att höja livskvaliteten i Hagfors.

”Vi tycker det är oerhört roligt att se vad man kan åstadkomma med ideella krafter och klokt användande av eget kapital”, säger Anders Danielsson. ”Vi är många personer som tillsammans har bidragit till att göra folkracebanan i Hagfors till en av de finaste i Värmland.”

Då arbetet har varit omfattande och krävt mycket resurser, i form av både personal och pengar, har klubben fått stöd och ekonomisk hjälp av kommunen.

”Med lite jävlar anamma, bra samarbete och en positiv grundsyn kan man åstadkomma det mesta”, säger Anders Danielsson. Man kan till och med få en nästan nedlagd folkracebana att blomstra och locka förare från både Värmland och övriga delar av landet. Många olika personer, företag och kommunen har bidragit med allt från rena arbetstimmar till material, maskiner och andra förberedelser. Det är kul på väldigt många sätt. Man blir lite lycklig!”

människor som promenerar på folkracebana

Pågående arbete inför första stora evenemanget efter upprustningen; Retursladden, som gick av stapeln i maj 2017

Bild på bilar som åker på en folkracebana

Nu har banan använts till flera folkracetävlingar under året!

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.