logo

Snart får Innovation Park en nod i Hagfors

Efter årsskiftet invigs en nod till Innovation Park i Hagfors kommun. Med ungefär samma koncept som i Karlstad kommer det skapas en spännande mötesplats för inte bara kommunens företagare utan även offentlig sektor, föreningar och studerande.

fyra personer framför Gula villan i Hagfors

Från vänster: Carolina Kihlström André, Wint AB, Fredrik Lindroos, Innovation Park, Lars Nyborg och Fredrik Igelström, Hagfors kommun

Innovation Park är en mötesplats för människor som är sugna på förändring och nyfikna på innovation och en landningsplats för företag i utveckling. Nyligen öppnades en nod i Sunne och även Arvika och Kristinehamn kommer att få noder framöver. I Hagfors är planerna att öppna i mars 2018 och placeringen kommer att vara Gula villan i centrala Hagfors.

- Vi är fantastiskt glada att konceptet Innovation Park växer och att vi kan ge människorna och företagen i Hagforstrakten en landningsplats att utveckla sina idéer på, säger Fredrik Lindroos, VD på Innovation Park.

Precis som i Karlstad är förhoppningarna att de som nyttjar lokalerna eller hyr kontorsplatser får nya kompisar och kollegor i ett öppet och kreativt klimat med möjlighet att delta i aktiviteter, föreläsningar och evenemang. En ny innovativ möteplats i Hagfors kommer att ge de som vistas i Innovation Parks Hagforsnod nya sammanhang och energi för att utveckla sig själv och sitt företagande framåt.

- Vi är jätteglada för den här satsningen! Vi ser verkligen fram emot att få starta och hoppas på att det här blir en modern och innovativ mötesplats, säger Lars Nyborg, utvecklingschef hos Hagfors kommun.

Något som blev tydligt under framtagandet av Hagforsstrategin var behovet av fler och bättre mötesplatser eller ytor för kreativa möten och innovativa lösningar. Att starta den här noden är ett sätt att möta de behoven, men också ett steg i arbetet med att utveckla samarbeten för att stärka näringslivet i Hagfors, som är ett av de prioriterade områdena i Hagforsstrategin.

Fredrik Igelström, näringslivsutvecklare hos Hagfors kommun och som har jobbat med utredningen av noden i Hagfors för Innovation Park ser flera fördelar med uppstarten:

- Våra unga företagare på Älvstrandsgymnasiet kan träffa kontakter och vidareutveckla affärsidéer, företagare kan knyta kontakter eller bolla sina idéer med andra, jag själv kan ha mina möten där och träffa människor som vanligtvis inte finns där jag har mitt kontor.

Läs mer här nedan om hur upplägget för Innovation Park Nod Hagfors kommer att se ut.

Hagforskonceptet
Noden i Hagfors kommer precis som lokalerna i Karlstad och i andra orter att bli en modern arbetsplats och möteslokal med digitala hjälpmedel som gör att det är enkelt att ha möten, både fysiska och digitala. De olika koncepten gör också att det finns något för olika typer av företagare och andra intresserade att utvecklas och mötas. Grunden kommer att bestå av följande koncept:

Open office
Open Office är en miljö för dig som vill arbeta i en öppen och flexibel miljö, utifrån dina behov just nu. Kanske behöver du ett eget skrivbord med låsbar hurts eller en flexibel arbetsplats. Att kunna testa en tanke med en granne eller ta hjälp av en kollega är en del av tjusningen.

Start Lab
Startlab är till för dig som jobbar med en idé men ännu inte har ett företag. I idéstadiet behövs en god portion mod och energi för att utveckla sin idé vilket kan vara svårt när man sitter hemma på kammaren. Startlab är en mötesplats som ger möjligheten till nätverk. Genom nätverket får du tillgång till kompisar, kollegor och kunskap. Att vara i den här miljön gör att du får energi att fokusera och driva din idé framåt.

Bolla
Tanken med Bolla är att man tillsammans med andra får nya perspektiv och möjlighet att utveckla sitt erbjudande och sin verksamhet. Dessutom får man en chans att träffa nya kompisar med andra kompetenser. Bolla handlar om att använda nätverk i utvecklingsprocessen. Det här kan vara en perfekt arena för befintliga företag att utveckla sin verksamhet.

Skolan
Det är viktigt att knyta samman näringslivet med skolan. En naturlig brygga för detta är skolans jobb med UF (ung företagsamhet). Där startar gymnasieelever företag som de sedan driver och slutligen avvecklar i slutet av årskurs 3. Innovation Park vill erbjuda unga att prova sina företagsidéer på riktigt och att de redan under skoltiden ska kunna vistas i samma lokaler som etablerade företagare och ta del av deras erfarenheter och nätverk.

Uddeholms AB
Vårt världsledande företag i stålbranschen ser möjligheter att samarbeta med Innovation Park. Under ett seminarie i Hagfors 1 mars kommer deras idéer framträda tydligare.

Smart specialisering
Region Värmland har identifierat fem områden där Värmland idag är konkurrenskraftigt och sticker ut i europeiskt perspektiv. Områdena kallas smart specialisering och en av dem är riktad mot stål och verkstadsindustrin med benämningen avancerad tillverkning och komplexa system. De Innovation Park noder som nu sätts upp i Värmland erbjuds att jobba extra med en specialinriktning och Hagfors har erbjudits denna. Det ger oss en fördel när vi ska jobba vidare med vår största bransch och hur vi kan påverka framtida utveckling.

Vill du vara med?
Är du intresserad av att vara en del av Innovations Parks Hagforsnod? Kontakta Fredrik Igelström, näringslivsutvecklare på fredrik.igelstrom@hagfors.se eller 0563-187 43.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.