Hjälptjänster

logo

En dag för den goda maten i Hagfors

Den 18 januari arrangerade LRF Hagfors och Hagfors kommun en dag på Älvstranden Bildningcentrum för att börja diskutera vår lokala mat i Hagfors.

människor som tar mat i skolmatsalen

Värmlands landshövding Kenneth Johansson tillsammans med Olle Göransson, Torfolk Gård och LRF, Åsa Johansson, kommunstyrelsens ordförande

Att Hagfors kommun har många fantastiska lokala matproducenter råder ingen tvekan om. Tack vare matproducenter som funnits i flera hundra år, och yngre företag som levererar produkter över hela Sverige, kan vi också idag sätta Hagfors kommun på kartan när det kommer till bra mat med god kvalitet. Den goda maten har också därför blivit en av Hagfors 7 utpekade styrkor i Hagforsstrategin. Men hur kan vi tillsammans bli ännu bättre på att nyttja vår goda lokala mat?

Det var syftet när LRF Hagfors tillsammans med Hagfors kommun bjöd in Medlemmar från LRF, lokala matproducenter,företagare samt tjänstemän och politiker från Hagfors kommun för att diskutera det här gemensamt.

Värmlands Landshövding Kenneth Johansson inledde dagen med att bland annat prata om vikten av att förankra hållbart tänk på en lokal nivå först innan man tar det till globalt. Samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm fortsatte sen med att berätta om hur kommunens måltidsenhet arbetar med lokal mat och hur förutsättningarna ser ut kring bland annat lokal upphandling:

- Enligt lagen om offentlig upphandling får man idag inte ställa krav på att det ska vara närproducerat, man får inte använda det ordet. Det vi kan göra är att ställa krav på maten och ha vissa specifika önskemål kring livsmedel som gör att leverantörer längre bort kan sorteras ut, säger hon.

Mat gjord på lokala råvaror
Till lunch fick deltagarna avnjuta en riktigt god köttfärsgryta som tillagats av medarbetare på måltidsenheten, med kött och potatis från värmländska bönder, och en salladsbaren fylld med råvaror från Värmländska producenter.

Jens Vikingsson var gäst från Tingsryds kommun och visade exempel på
hur de arbetar med lokal mat som blev en inspiration före de resterande diskussionstimmarna.

Flera heta potatisar
Dagen avslutades med en workshop där både handlingskraft och framåtanda hördes i diskussionerna. Med fem fokusområden kunde deltagarna cirkulera och bidra med idéer och förslag kring bland annat mat- och jordbruksföretagandet i näringslivet, den pedagogiska verksamheten och lokal upphandling.

- Förhoppningen är att det blir återkommande träffar om de olika områdena som i sin tur leder till praktisk handling, säger han och resonerar kring att koppla in skolan för att få ut elever till lokalproducenterna, säger Olle Göransson vd för Torfolk gård och representant för LRF Hagfors.

människor som diskuterar stående runt ett bord

Publicerad av

Publicerad datum

2018-01-19

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00–17.00
Fredag 8.00–16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se