logo

Ett fett stort problem

Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt, stopp och i värsta fall översvämning i ditt hus. Det stelnar och fastnar på insidan av våra gemensamma avloppsledningar vilket gör att de sätts igen. Lämna in ditt matfett till återvinningscentralen istället, där kan fettet göra gott och bli till nya produkter.

En dyr historia
När vi lagar mat använder vi ofta margarin, smör eller mat- och frityroljor av olika slag. Men vad händer egentligen när du häller överblivet fett direkt i slasken? Jo, det blandas med avloppsvattnet och kommer ut i ledningsnätet där fettet stelnar vilket kan orsaka stopp. Är stoppet i ditt hus kan ledningarna spricka och orsaka översvämning. Vid ett stopp längre ut på ledningen kan hela ditt bostadsområde drabbas vilket gör att vattnet måste stängas av och ledningar grävas upp vilket är dyrt och tidsgrävande att åtgärda.

Stopp i Sunnemo
Just nu håller våra medarbetare på att byta ut avloppsledningar i Sunnemo där stora mängder fett har täppt till ledningarna. Bilden ovan visar tydligt hur rörets storlek har minskat på grund av allt fett som blockerar vattnets fart. Mycket av det som hushållen spolar ner i vasken fastnar i fettet vilket gör att det blir stopp. Det kan även fastna saker som man inte får spola ut, men som tyvärr spolas ut ändå, som tamponger, tops och hushållspapper till exempel.

Låt ditt fett göra gott istället för att sätta stopp
Du kan hjälpa oss att hålla fett borta från våra avlopp. Häll överblivet fett från stekpannan i en PET-flaska. När flaskan är full lämnar du in den till någon av våra återvinningscentraler. Torka sedan ur pannan med hushållspapper och släng det i hushållssoporna.

Fett en viktig resurs som kan användas till att göra mycket gott. Återvunnet fett kan bli fjärvärme och det kan också användas i framställningen av biogas och biodiesel. Fettet kan också användas som råvara för att göra nya produkter såsom tvål, stearinljus, gummi och tvättmedel.

Tips för att undvika fettproppar
Här hittar du flera tips för hur du undviker fettproppar.

Kaffesump
Sumpen förenar sig med stelnat fett som åkt ner i vasken. Kasta den i hushållssoporna eller lägg som jordförbättring i trädgården.

Råa ägg
Äggkladd och varmvatten riskerar att bilda en omelett i vattenlåset. Kallt vatten hjälper en bit, men nästa omgång varmvatten kan få ägget att stelna längre ned.

Fett och olja
Både fast och flytande fett stelnar i rören. Varmt vatten hjälper bara en bit, men det stelnar förr eller senare.

Stearin
Kan verka självklart, men även små mängder som följer med när vi spolar ur gamla ljusstakar kan till slut bilda propp i röret.

Källa: Tidningen Land

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.