logo

Första spadtaget för framtidens skola i Råda

Idag firades byggstarten av Råda skola. Under festliga former fick barn från Prästkragens förskola ta det första spadtaget tillsammans med samhällsbyggnadsutskottets ordförande Tomas Pettersson.
- Äntligen är vi igång, säger Tomas.

Nu har vi tagit steget från ritningar och projektering till byggandet av en ny F-3 skola i Råda. Tack vare elever från Prästkragens förskola blev detta ett mycket speciellt tillfälle som markerade startskottet för bygget. Utrustade med hjälmar, reflexvästar och spadar fick barnen testa på att vara minibyggare för en dag.

- Skönt för eleverna att få en ny, fräsch skola. Den här investeringen är ett lyft för Råda som ort och en satsning som ger vår kommun framtidstro. Och framtiden har vi här, i dessa fantastiska barn, lärare, skolpersonal och föräldrar som bor i kommunen, sade Thomas i sitt tal.

Toppmodern skola
Höstterminen 2019 kommer elever att välkomnas till en ny, toppmodern skola med inspirerande lärmiljöer både inomhus och utomhus. Nya skolan kommer bland annat att ha en stor matsal, tillagningskök, och lokaler för elevhälsa.

- Kunskapsresultat, trygghet och inspirerande lärmiljöer ska prägla den nya skolan. Det kommer att märkas vid utformningen av undervisningslokalerna, säger Tomas Pettersson.

Medarbetare och elever har fått tycka till
Skolans elever och medarbetare har i ett tidigt skede fått tycka till om skolans utformning. Ritningarna från arkitektfirman har ändrats flertalet gånger för att skolan ska nå upp till verksamhetens krav.

- Mina medarbetare har gjort flera ändringar i ritningarna under tidens gång. De som jobbar dagligen i verksamheten vet vad som behövs och deras åsikter är viktiga för att detta ska bli så bra som möjligt. Likaså har jag via elevrådet haft kontakt med eleverna för att fånga upp deras synpunkter, säger Daniel Sohl, rektor F-3.

Trygga händer
Dagen till ära fick vi gott sällskap av flera representanter från Elms Byggnadsfirma AB som är totalentreprenör för bygget.

- Vi är så stolta och hedrade att vi får vara en del av denna resa, säger Göran Elm.

Vad händer nu?
Gamla Råda skola kommer att stå kvar fram till höstterminen 2019 och verksamheten kommer att fortsätta som vanligt under byggtiden. Arbetet kommer förstås att påverka elevernas skolvardag med en hel del buller och ljud, men samtidigt har de också första parkett för att kunna följa med hur allt framskrider. Lärarna på skolan har redan hunnit planera hur de ska använda byggmiljön som pedagogisk plattform och göra den till en naturlig del av undervisningen.

- Säkerheten för elever och medarbetare är vår största prioritet och arbetet kommer så klart att pågå under strikt ordnade former, säger Tove Frostvik, barn- och bildningschef, som hänvisar till hagfors.se där man kan följa arbetet och få de senaste uppdateringarna.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.