Hjälptjänster

logo

Risk för badklåda i Grässjön/Lidsjön

Hagfors kommun har fått in klagomål om klåda som misstänks kan vara badklåda i Grässjön/Lidsjön

Under fredagen har Hagfors kommun fått in klagomål om klåda efter att man har badat i vattnet vid brofästet där Grässjön och Lidsjön går samman. Vi misstänker att det kan vara badklåda. Hagfors kommun tar inte vattenprover för badklåda vilket gör att vi inte vet var det finns och när det finns.

Det varierar från dag till dag om badklåda finns i vattnet och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där. Badklåda orsakas av cerkarier som är en parasit som vanligen drabbar fåglar. Cerkarierna utsöndras från snäckor på botten som sen vill bita och tränga sig in i fåglar. Av misstag kan de ibland angripa människor där de borrar sig in någon millimeter i huden och snabbt dör. För att cerkarierna ska bli tillräckligt många för att märkas krävs det att vattnet ska bli tillräckligt varmt och lugnt för parasiterna.

Så länge vattentemperaturen är hög finns risken för badklåda kvar. Det är inte farligt, men det kan klia som ett myggbett ungefär.

Större risk i grunt vatten
Det är vanligare att barn får badklåda snarare än vuxna, eftersom de ofta badar längre och håller sig på grunt och varmt vatten. Där är risken större att det finns fler cerkarier. Det du kan göra för att undvika badklåda är att ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller ta en dusch efter badet och torka dig noga med din handduk. Kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder. Det finns även receptfri kortisonkräm och kylbalsam på apoteket som kan lindra klådan.

Läs mer om badklåda
Folkhälsomyndighetens webbplats
länk till annan webbplats
1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se