logo

Räddningstjänsten avråder från eldning

Idag är det Valborgsmässoafton och vi hälsar våren välkommen! Brasor är tradition men just nu råder dock stor risk för brand i skog och mark. Länsstyrelsen har inte beslutat om eldningsförbud, men räddningstjänsten avråder dig ändå från att elda. Tänk på att all eldning sker på eget ansvar.

Våren innebär alltid ökad risk för bränder i skog och mark. Gammalt fjolårsgräs antänds lätt och brinner häftigt med risk för snabb spridning till vegetation och byggnader. I år har vårvärmen kommit ovanligt tidigt och det är mycket torrt i våra marker. Vi avråder därför starkt från eldning ute.

Om du ändå väljer att elda

Om du ändå väljer att ordna en brasa är det viktigt att du är mycket försiktig och förbereder släckutrustning innan. Här är några saker som du behöver tänka på:

  • Var observant på vinden. Starta inga Valborgsbrasor under blåsiga förhållanden.
  • Se till att ha tillgång till en vattenslang. Vattenkanna, ruskor, brandsläckare och liknande är inte tillräckligt för att stoppa elden om den börjar sprida sig.
  • Blötlägg brännbar mark runt brasan med vatten innan du tänder.
  • Var beredd med vattenslangen för att dämpa gnistregn och släcka en eventuell spridning.
  • Håll brasan liten – den bör inte vara större än 5 x 5 meter.
  • Håll ett rejält avstånd till eventuell skogsmark – vi rekommenderar minst 100 meter till närmaste skogsparti.
  • Efter eldning måste platsen bevakas. En - två brandvakter bör finnas kvar under de närmaste timmarna för att se till att inte elden flammar upp igen.

Besök de större Valborgsbrasorna som anordnas

För att hålla nere på antalet brasor som tänds runtom kommunen rekommenderar vi att du undviker att tända egna brasor på gården eller i kvarteret utan istället tar del av de Valborgsfiranden som anordnas under kontrollerade former i våra hembydgårdar och andra allmänna platser. Se program på VisitHagfors webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll koll brandrisken

Du kan själv hålla koll på brandrisken ute genom både SMHI:s prognoser och MSB:s kartor. Det finns även en app som du kan ladda ner för att hålla koll vart du än befinner dig. Håll koll via webben eller appen:

Brandrisk SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brandflyget igång

Brandflyget har redan startat sina turer, en månad tidigare än planerat. Brandflyget patrullerar södra och norra delen av Värmland en gång per dag som det ser ut nu.

Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se

Följ Hagfors kommun på facebook.