Hjälptjänster

logo

Blomsterlupinen - vacker men hotfull

I juni börjar blomsterlupiner blomma runt om i vår kommun. Ett vackert böljande hav av färg, men ett hot mot vår biologiska mångfald. Läs mer om hur du kan hjälpa till att hindra spridningen.

lupiner

Foto: Gun-Britt Andersson

Blomsterlupinen är importerad från Nordamerika och trivs så bra här att den konkurrerar ut våra inhemska växter. Eftersom blomsterlupiner saknar sina naturliga konkurrenter har de spridit sig runt om i landet i en våldsam takt och hotar den biologiska mångfalden. Bland annat smultron, blåklocka och prästkrage trängs undan på bekostnad av lupinerna.

När blomsterlupiner väl fått fäste är de svåra att bekämpa. De kan föröka sig i flera år med hjälp av äldre frön och sina rötter. Svårigheten att få bort lupiner som fått fäste gör det också extra viktigt att vi tillsammans gör vad vi kan för att inte sprida dem ytterligare.

Vad kan jag göra?
En viktig åtgärd för att inte sprida blomsterlupinen är först och främst att inte så fröna i din trädgård.

Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster råder oss att slå av blomsterlupiner innan de sätter frö, och slå gärna flera gånger under säsongen. Du kan också dra upp hela växten med rot. Återkom till samma område senare under säsongen och även följande år för att ta bort växterna som har grott från fröna i marken.

Samla ihop blomsterlupinerna i säckar och lämna som brännbart på återvinningscentralen. Både rötter och blommor är brännbart avfall och ska inte läggas i komposten.


Publicerad av

Publicerad datum

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se