Hjälptjänster

logo

Kan man äta fisk från Värmullen?

I samverkan med Uddeholms AB, Fortum Sverige och Klarälvens vattenråd har Hagfors kommun undersökt frågan och nu presenterar vi resultatet.

fiske_värmullen

Svaret på frågan är ja, men det beror på hur ofta, vilket gäller all insjöfisk fångad i Värmland och övriga Sverige – inte bara fisk från Värmullen.

Värmullen är en fiskrik sjö, men många vågar inte äta fisken då sjön har en lång historia av orenade utsläpp. En av frågorna som kom upp vid möte med gruppen ”Värmullens vänner” var just om man kan äta fisken från Värmullen eller ej.

I samverkan med Uddeholm AB, Fortum Sverige och Klarälvens vattenråd bestämde vi oss för att undersöka detta. Fiske med nät gjordes i Värmullen den 5-7 augusti 2019. Totalhalter av metaller samt dioxiner och PCB i fiskmuskel hos abborre och gädda från södra delen av Värmullen har analyserats för ätlighet.

Resultatet är positivt: Undersökningen visar att fisken mår bra och är ätlig. Livsmedelsverkets gränsvärden överskrids inte i något fall. Man kan utan risk äta av abborre fångad i Värmullen. Gädda bör man dock vara mer restriktiv med, trots att Livsmedelsverkets gränsvärden för kvicksilver inte överskrids. Detta gäller konsumtion av gädda från alla insjöar i Värmland och Sverige.

Läs mer om undersökningen här: Pressrelease Fisk i VärmullenPDF (pdf, 177.3 kB)

Läs delrapporten här: Delrapport 1 Fiskens ätlighet i VärmullenPDF (pdf, 1.3 MB)

Har du frågor om projektet?
Då är du välkommen att höra av dig till Anna Sjörs.

Telefon: 072-503 02 91
E-post: anna.sjors@hagfors.se

Värmullenprojektet är ett samverkansprojekt mellan Hagfors kommun, Uddeholms AB, Fortum Sverige och Klarälvens vattenråd med syfte att ta fram en lokal åtgärdsplan för Värmullen som syftar till att sjön ska nå god ekologisk status. Projektet har blivit möjligt genom LOVA-bidrag från Länsstyrelsen i Värmland.

Publicerad av

Publicerad datum

2019-10-28

KONTAKT

0563-185 00
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se