logo

Var lämnar du ditt trädgårdsavfall?

trädgårdsavfall

Är du en av dem som slänger trädgårdsavfallet i skogsdungen, på fotbollsplanen i ditt kvarter eller på allmänningen på andra sidan vägen? Då hoppas vi att du gör om och gör rätt när du läst detta.

Trädgårdsavfall som dumpas är ett växande problem i Hagfors kommun som återkommer varje vår och höst när många vill göra fint i trädgården. Tyvärr händer det överallt, men problemet är störst i villaområden. Vi hittar alltifrån högar med gräs, sly och grenar till äpplen, grönsaker och aska på våra grönområden - ytor som annars ska bidra med grönska och skapa trivsel.

Det är lätt att tänka att trädgårdsavfall är organiskt och att det inte spelar någon roll vart man lägger avfallet, men faktum är att det finns växtrester i trädgårdsavfallet som kan ta över grönområden om de sprids på platser där de inte hör hemma.

Vad händer när avfall dumpas?
Förutom att det ser trist och skräpigt ut så för det med sig en rad problem. Till exempel:

  • Den naturliga växtligheten kvävs. Brännässlor och annat ogräs tar över vilket gör att området blir fult och otillgängligt.

  • Det blir dålig lukt. Avfall och rester drar till sig råttor och andra skadedjur. Mördarsnigeln trivs utmärkt i högar med trädgårdsavfall och får på så sätt hjälp att föröka sig.

  • Fallfrukt drar till sig getingar och andra insekter.

  • Kompost = gödning! Mängder med avfallshögar bidrar till övergödning och missgynnar till exempel ängsväxter som vill ha det magert.

  • Högarna bidrar till att andra oönskade arter sprider sig allt mer i vår natur, till exempel blomsterlupin, kanadensiskt gullris och jättebalsamin. Även växter som inte orsakar några större problem, men som ändå inte hör hemma i den svenska naturen, ges möjlighet att sprida sig utanför våra trädgårdar. Det är inte ovanligt att hitta både det ena och det andra på dessa olovliga dumpningsplatser.

  • Eftersom ingen sköter om dessa komposthögar så fungerar inte nedbrytningen som den ska. De orsakar både obehaglig lukt och kväver vegetationen runt omkring. Till och med träd kan kvävas om rötterna täcks av trädgårdsavfall så att trädet inte får nog syre. Detta ökar fallrisken då trädet tar skada.

  • Ser det skräpigt ut är det lättare att med tiden även börja dumpa annat skräp i området.

De som får ta reda på trädgårdsavfallet är våra medarbetare på enheten för gata, trafik och park, vilket kräver både tid och ekonomiska resurser från ordinarie arbetsuppgifter i verksamheten.

trädgårdsavfall

Dumpa rätt!
Det kan vara bekvämt att slänga trädgårdsavfall såsom löv, kvistar, grenar, mossa och döda växter på mark som ligger nära bostaden, men det är inte tillåtet att lämna avfallet på någon annans mark. Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Tänk även på att det är heller inte tillåtet att lämna trädgårdsavfall i kärlet för hushållsavfall, i skogen eller på grönområden i ditt kvarter.

Trädgårdsavfall kan lämnas till Återvinningscentralen i Hagfors eller Ekshärad. Vi i Hagfors kommun har möjlighet att besöka återvinningscentral 7 av 7 dagar i veckan, vilket är få förunnat i andra kommuner. Så lasta släpkärran eller bilen full med ditt trädgårdsavfall och ta en tur till någon av våra två återvinningscentraler! Öppettider hittar du nedan.

Kompostera mera
Du kan också kompostera ditt trädgårdsavfall genom att bygga eller köpa en kompost. Genom att kompostera skapas ett ekologiskt kretslopp som ger upphov till fin näringsrik jord. I komposten finns miljontals mikroorganismer, maskar och smådjur som bryter ned det organiska avfallet.


Öppettider våra återvinningscentraler

Hagfors

Ekshärad

Holkesmossen, Görsjövägen


Hästfallsvägen


Måndag 07.30-18.00

Måndag 08.00-16.00*

Tisdag 07.30-16.00

Tisdag 08.00-18.00*

Onsdag 07.30-18.00

Onsdag 08.00-16.00*

Torsdag 07.30-18.00

Torsdag 08.00-16.00*

Fredag 07.30-16.00

Fredag stängt

Lördag 09.30-14.00

Lördag stängt

Söndag stängt

Söndag 09.30-14.00


*Lunchstängt 12.00-13.00


Publicerad av

Publicerad datum