logo

“Personalen gör ett otroligt jobb”

Gymnasieläraren Elisabeth Dahlén tycker det fungerar ganska bra att bedriva distansundervisning i vissa ämnen.

Coronakrisen har stor påverkan på den kommunala verksamheten i Hagfors. Barn- och bildning är en avdelning som snabbt fått anpassa sig till den nya situationen i vårt samhälle. Med digital teknik, duktiga elever och personal som ställer upp har det ändå gått bra.

Mia Grahn är en av två rektorer för förskolorna i Hagfors kommun.
- Det är en tuff situation. Men personalen är helt suveräna och gör ett otroligt jobb. De har varit förstående och tvekar inte att ställa upp där det behövs. Att flytta personal mellan förskolor och arbeta där finns behov på grund av sjukdom har fungerat jättebra.
- Jag vill också ge en eloge till vårdnadshavare som håller sina barn hemma när dom är sjuka. Och inte släpper iväg barnen till förskolan innan de är friska.

För att stoppa smittspridningen av Corona har Folkhälsomyndigheten gått ut med direktiv om att verkligen stanna hemma när man är sjuk. Det har gjort att frånvaron ökat både bland personal och barn. En del personal har också fått byta arbetsplats och träffa nya kollegor.

“Vi ställer upp för varandra”

Evelyn Gustafsson är pedagog och arbetar på Sunnemo förskola. När hon fick frågan om att göra ett tillfälligt inhopp på förskolan i Råda var svaret givet.
- För mig var det givet att hoppa in när det saknades personal i Råda. Det var roligt att få se en annan förskola. Och det är självklart att vi ställer upp för varandra och jag skulle gärna göra det igen, säger Evelyn Gustafsson.

Biblioteksassistent Felicia Åman Flod har provat på att byta biblioteket mot fritidsgården.
- Jag har jobbat på fritidsgården vid flera tillfällen och det var ett schysst komplement till mitt vanliga jobb. Jättekul att hänga med ungdomar där. Då ser dom att man inte bara är en bibliotekstant, säger Felicia Åman Flod med ett skratt.

Distansundervisning. Lärarstudenten Amalia Berggren står ensam i en skolsal på Älvstrandsgymnasiet när hon undervisar eleverna på distans.

Saknar eleverna på gymnasiet

Sedan den 19 mars har gymnasieelever och elever på vuxenutbildningen Älvstrandsgymnasiet haft distansundervisning. Undantaget gymnasiesärskolan. Både lärare och elever tycker det fungerar ganska bra. Även om de faktiskt saknar varandra.
- Det fungera bra även om man så klart saknar att eleverna är i skolan. Eleverna visar en stor respekt för distansundervisningen. Många program har redan digitala klassrum i Google som vi använder för undervisning. Så det är ganska enkelt att bedriva distansundervisning i vissa ämnen, anser Elisabeth Dahlén som undervisar i spanska, juridik och engelska.

Julia Nilsson läser tredje året på ekonomiprogrammet på Älvstrandsgymnasiet.
- Det funkar bra med distansundervisning men man måste vara fokuserad. Jag saknar ändå lärarna och att vara i skolan, säger hon om det speciella situation som råder för närvarande.

En digital revolution

Elisabeth Dahlén anser att det jobbigaste är att man inte vet hur länge Coronakrisen kommer att pågå. Men det kan också komma något gott ur detta tror hon.
- Vi tvingas att göra stora digitala framsteg i hela samhället. Det är något av en digital revolution som sker nu.

Publicerad av

Publicerad datum