logo

Covid-19 förändrar våra skolavslutningar

På grund av covid-19 blir årets skolavslutningar och student i Hagfors kommun annorlunda mot hur det brukar vara.

På grund regeringens beslut, utifrån covid-19, mot sammankomster med mer än 50 personer blir våra skolavslutningar i år annorlunda. Det kommer inte att bli några samlingar i kyrkan. Någon studentkortege arrangeras inte. Det traditionella utspringet för studenter genomförs beroende på antal elever i respektive klass. Alla dessa åtgärder syftar till att minska smittspridning av covid-19.

Regeringen har sedan tidigare på grund av coronakrisen beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Därför har också skolorna i Hagfors kommun sett över sitt firande vid skolavslutningarna.

Inga avslutningar i kyrkan

I årskurserna F-8 i grundskolan kommer respektive klass, utan vårdnadshavare, att ha avslutning fredag den 12 juni. Inga avslutningar kommer att ske i kyrkan utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
- Vi vill uppmana vårdnadshavare att inte heller ta emot sina barn på skolgårdarna då det inte är lämpligt i nuläget, säger skolchef Jenny Dahlin.

För årskurs 9 kommer avslutningen att ske skoltid torsdag 11 juni. Avslutningen sker klassvis utan vårdnadshavare och inte i kyrkan. För gymnasiets åk 1 och 2 kommer ingen speciell avslutning hållas då undervisningen sker på distans.

Utspring med begränsningar

Studenterna i årskurs 3 kommer samlas klassvis och ha avslutning med betygsutdelning och lunch på skolan fredag 12 juni. Därefter kommer utspring anordnas för klass/grupp beroende på antal elever och max två anhöriga får ta emot på skolgården. Allmänhet får inte vara på plats vid utspringet.

Ingen studentkortege kommer anordnas utifrån att detta samlar stora mängder människor. Studenterna uppmanas att inte anordna någon studentbal eller samlas i större samlingar.

- Vi kommer att via kommunens hemsida och Facebooksida att uppmana allmänhet att inte söka sig till våra skolor för att titta. Men om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten förändras kommer vi naturligtvis att överväga och ändra vårt beslut, säger Jenny Dahlin.

Publicerad av

Publicerad datum