logo

Kommunen erbjuder robot som ger läkemedel

Kvinna i ett kök

Sjuksköterska Margareta Pollack trycker på knappen för att få ut läkemedel ur läkemedelspåminnaren.

Läkemedelspåminnare är en robot som installeras i hemmet. Med den kan vårdtagare själva utan hjälp från personal få sina läkemedel - om den är i dosförpackningar. Roboten påminner om när det är dags att ta läkemedel. Om man inte tar ut sin dos inom en viss tid går ett larm till kommunen. Är du intresserad eller har någon anhörig som skulle vilja ha en läkemedelspåminnare kontakta Hagfors kommun.

- Vi har flera stycken redo att användas. Att få en läkemedelspåminnare kostar inte något extra för vårdtagaren. Att vårdtagare får sina läkemedel i rätt tid är viktigt. Bor man inte på ett boende där det finns personal hela tiden behöver man ofta hjälp att ta sina läkemedel. Det kan vara genom hemtjänsten eller kanske någon anhörig, säger Isa Nyberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun.
- Men nu kan också en robot bidra till att vårdtagaren blir mer självständig. Tveka inte att kontakta oss om ni är intresserade av en läkemedelspåminnare, uppmanar Isa Nyberg.

Om vårdtagaren får sitt läkemedel i dosförpackningar erbjuder Hagfors kommun möjlighet att få en läkemedelspåminnare installerad i bostaden. Det är en robot som man laddar med dosförpackningar. Roboten programmeras utifrån de tider som man brukar få sina läkemedel på. När det är dags för att ta läkemedel påminner roboten med ett röstmeddelande. Då trycker vårdtagaren på en knapp och får ut sina läkemedel och kan själv ta dem. Det går också att få en påminnelse till sin mobiltelefon att det är dags och ta sina läkemedel. Om man behöver åka bort går det att få ut dem i förväg.

“Patienten blir mer självständig”

Margareta Pollack är sjuksköterska i Hagfors kommun och ansvarig för kommunens läkemedelspåminnare.
- Ett villkor för att få en robot är att patienten vill ha sina läkemedel i dospåsar. Vi använder robotar hos dem som bor kvar hemma och behöver stöttning för att klara av vardagen. Med roboten får vårdtagarna rätt läkemedel och blir mer självständiga då inte hemtjänsten behöver bistå. Det går också om man vill att kombinera roboten med besök från hemtjänsten, säger Margareta Pollack.

Roboten fungerar också som en form av larmfunktion. Om vårdtagaren inte tar sina läkemedel vid rätt tidpunkt, trots påminnelse från roboten i form av en signal, går ett larm till hemtjänsten som då kontaktar patienten.

Vill du ha en läkemedelpåminnare?

Om du är du intresserad eller kanske har någon anhörig som skulle vilja ha en läkemedelspåminnare kontakta samordnande sjuksköterska i Hagfors kommun, telefon 072-245 23 19

» Informationsfilm om läkemedelspåminnaren Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum