logo

Smittspridningen ökar - vi måste hålla avstånd

Coronavirus

Just nu ökar antalet bekräftade fall av covid-19 i Värmland långsamt men stadigt. Smittan sprids mest bland yngre och medelålders. Främst beror det på att människor inte håller fysisk distans. På arbetsplatser, i idrottssammanhang, privata fester och på krogen är det störst risk att bli smittad. Om du har närstående som är konstaterade smittade är det viktigt att du stannar hemma enligt reglerna för hushållskontakter.

- Smittan överför främst i möten mellan människor. Det är mestadels på arbetsplatser, i idrottssammanhang, privata fester och på krogen man löper stor risk att smittas. Främst beror det på att människor inte håller avstånd utan är för nära varandra. Det är stor risk att samlas nu. Jag vill betona att vi måste hålla avstånd till varandra, säger Isa Nyberg medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun.
- Dessutom får vi inte heller sluta att följa myndigheternas övriga rekommendationer som om att tvätta händerna, provta sig om man har symtom samt stanna hemma om man är sjuk.

Förhållningsregler om närstående har covid-19

Den 26 oktober infördes också särskilda förhållningsregler i Region Värmland för personer som bor tillsammans med någon som testats positivt för covid-19. I syfte att ytterligare bromsa smittspridningen av covid-19 finns nu förhållningsregler för personer som bor tillsammans med någon med bekräftad covid-19. Något som görs successivt i hela landet.
– Fram till nu har personer som bor tillsammans med en covid-19-smittad kunnat gå till arbete eller skola och umgås med andra som vanligt så länge de själva har varit symtomfria. Nu införs förhållningsregler enligt smittskyddslagen för hushållskontakter. Det innebär att symtomfria vuxna och gymnasieungdomar som bor med en covid-19-smittad ska stanna hemma från arbete och skola, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland i ett pressmeddelande.

» Mer information från Region Värmland om de nya förhållningsreglerna Länk till annan webbplats.

» Specifik information finns att läsa på webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats.
Men 1177 sjukvårdsrådgivningen ska inte kontaktas för frågor runt förhållningsregler.

» Läs mer om smittspårning och olika åtgärder Länk till annan webbplats.

Viktiga åtgärder för att motverka smittspridningen

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Provta dig även vid lindriga symtom som hosta, feber, snuva, ont i halsen och lukt- och smakbortfall.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
  • Nys och hosta i armvecket
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla
  • Avstå från onödiga resor

Publicerad av

Publicerad datum