logo

Personal inom individ och omsorg erbjuds influensavaccin

Spruta sticks in i en arm.

Hagfors kommun har beslutat att personal som har vårdnära kontakter ska erbjudas kostnadsfri influensavaccination. De som tackar ja till erbjudandet om influensavaccin vaccineras under november. Det görs främst för att skydda vård- och omsorgstagare men också personal.

- Vi befinner oss i en pandemi. Vår personal inom individ och omsorg har under hela pandemin gjort och fortsätter göra ett oerhört bra arbete. För att minska risken för smitta inom vården erbjuder vi personalen kostnadsfri influensavaccinering.
- Det är viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensan och denna åtgärd görs för att skydda våra vård- och omsorgstagare som trots att de själva tar vaccin har högre risk att smittas av influensan, säger Isa Nyberg medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun.

All personal i Hagfors kommun som har vårdnära kontakter kommer att erbjudas vaccination under november månad.

Vaccinationsperiod

Den allmänna vaccinationskampanjen startade tisdagen den den 3 november. För att undvika brist på influensavaccin säsongen 2020/2021 och göra det möjligt att vaccinera personer som tillhör riskgrupperna rekommenderar Folkhälsomyndigheten att följande grupper prioriteras för influensavaccination till och med slutet av november 2020:

  • riskgrupper
  • hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
  • all annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.

Från och med 1 december kan personer som inte ingår i ovanstående grupper erbjudas vaccination. Privata vaccinatörer uppmanas att följa Folkhälsomyndighetens prioritering.

När influensan är utbredd i samhället är det inte längre lika meningsfullt att vaccinera. Det kan finnas skäl att vaccinera senare utifrån individuell bedömning.

Du som inte är kommunal vård- och omsorgstagare eller personal vänder dig till din vårdcentral för information och vaccination.

» Läs mer om influensavaccination Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum