logo

Även symtomfria yngre barn och elever bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Från 1 december bör även symtomfria yngre barn i förskola och elever i grundskola som bor tillsammans med någon som har covid-19 att stanna hemma. Precis som elever i gymnasieskolan sedan tidigare rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten ändrar på rekommendationerna för att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

- Vi kommer så klart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Allt i syfte att minska smittspridningen. De nya riktlinjerna gäller i alla våra verksamheter inom barn- och bildning, det vill säga förutom förskola och skola även i fritidshem, fritidsgårdar och kulturskola, säger Jenny Dahlin skolchef i Hagfors kommun. 

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt. Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan.
- Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Publicerad av

Publicerad datum