logo

Ta klivet ut i friluftslivet!

Under hela 2021 leder Svenskt Friluftsliv tillsammans med Naturvårdsverket projektet Luften är fri. Inom projektet startar nu Friluftslivets år som sätter fokus på friluftsliv under årets alla 12 månader. Målet är att få fler människor att ta del av de fördelar som friluftslivet ger!

Genom projektet vill man uppmuntra fler människor att testa olika former av friluftsliv och även sprida kunskap friluftslivets värden för hälsan och vår fantastiska allemansrätt. Genom friluftslivets år vill man framför allt nå fram till de grupper som idag inte utövar friluftsliv eller vistas i naturen i den utsträckning som de skulle kunna. Och eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen och blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar i olika situationer och på olika platser. Hur kan jag bete mig i naturen?

Hagfors kommun deltar i projektet och kommer kommer anordna ett antal aktiviteter (Coronaanpassade) tillsammans med lokala aktörer. Vi kommer också sprida information om de olika månadsteman som är i fokus. Håll utkik på vår webb och på vår facebooksida under året.

Naturens kraft

I vår kommun finns oändliga möjligheter till friluftsliv. Tillgång till parker, grön- och naturområden är god. Dessa är alla viktiga och har stor inverkan på människors välmående och livskvalitet. Den samlade forskningen visar att friluftsliv och att vistas i friluftsområden leder till tydliga och kraftfulla effekter på fysisk, mental och social hälsa. Vi har mycket att vinna på att vistas mer ute i det fria! Studier visar också att vistelse i naturen ger starka positiva effekter på människors sinnesstämning och motverkar negativa tankar.

Du kan läsa mer om detta på Luften är fri:s webbplats under rubriken Forskning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hur kan jag delta?

  • Kika in på luftenarfri.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sök upp Aktivitetskalendern. Här kan du söka efter event som exempelvis föreningar och myndigheter anordnar under året.
  • Inspirera! När du gör en friluftsaktivitet, tagga dina inlägg i sociala medier med #luftenarfri
  • Planera! Inspireras redan nu av de månadsteman som gäller för året, om du är medlem i en förening kanske något av de olika månadsteman passar för er:

Publicerad av

Publicerad datum