logo

Anpassningar av restriktioner med början 1 juni

Ben och en fotboll

Fotbollsmatcher på breddnivå tillåts från den 1 juni. Det är en av de anpassningar som görs av gällande restriktioner.

Smittspridningen är fortsatt nationellt hög och rådet om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge fortsätter att gälla. Regeringen har dock beslutat att med start 1 juni ska en stegvis nedtrappning av de restriktioner som finns påbörjas. Förhoppning är att i september ska alla restriktioner vara borttagna. Detta under förutsättning att smittläget tillåter det.

- Vi gör inga egna tolkningar i Hagfors när det gäller de anpassningar av restriktionerna som kommer. Utan vi fortsätter som vi gjort under hela coronapandemin att följa det som Folkhälsomyndigheten och regeringen samt Smittskydd Värmland tar beslut om, säger kommunchef Richard Bjöörn.

Utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram och regeringens planer kommer anpassningen av smittskyddsåtgärder att inledas stegvis. Den 1 juni görs vissa justeringar för bland annat kultur- och idrottsevenemang.

Exempel på anpassningar som genomförs inom nivå 3 den 1 juni:

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Breddfotbollen kan åter börja spela matcher

På lokal nivå i Hagfors kommun innebär detta att breddidrotten, som exempelvis fotbollsmatcher för födda 2001 och tidigare åter kan starta från 1 juni. Vissa restriktioner gäller dock för lag vid match och träning.
- Vid match uppmanar vi hemmalaget att byta om och duscha hemma. Däremot kan bortalaget använda omklädningsrum på plats under förutsättning att man följer de restriktioner som gäller utifrån begränsningsförordningen, säger Lennart Larsson, föreningssamordnare i Hagfors kommun.

» Folkhälsomyndigheten om anpassningar av smittskyddsåtgärder från 1 juni Länk till annan webbplats.

» Anpassningar av spridningen mot covid-19 Länk till annan webbplats.

» Max antal deltagare i lokaler och vid sammankomster Länk till annan webbplats.

» Frågor och svar om den tillfälliga pandemilagen Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum