logo

Markus flyttar från Stockholm till Hagfors för att driva vårt badhus

Markus Söderman

Markus Söderman är utsedd som ny entreprenör för att sköta driften av Hagfors badhus. Foto: Alexandra Söderman

I höst öppnar Hagfors badhus åter efter renovering. Den som då kommer att sköta driften av badet heter Markus Söderman, 49 år. Han har lång erfarenhet av att driva badhus på entreprenad från flera kommuner runt om i Sverige. Nu ska Markus ta familjen och flytta bopålarna från Sundbyberg till Hagfors för att driva badhuset på orten.

- Jag ser verkligen fram emot det här. Jag längtar till den dagen då jag kan öppna dörrarna till badet för besökare. Jag hoppas hagforsborna är sugna på att bada i ett renoverat och fräscht badhus, säger Markus Söderman.

Han är värmlänning i grunden och har sina rötter i Kristinehamn. Hagfors är ingen vit fläck på kartan för honom. Under sin tid som aktiv simmare var han flera gånger i Hagfors och tävlade. Sedan 2003 har han bott i Sundbyberg med fru och fem barn.

Att vara ansvarig för driften av ett badhus i kommunal regi är inget nytt för Markus. I mer än 15 år arbetade han för en stor privat aktör inom området drift av kommunala bad- och friskvårdsanläggningar, bland annat som operativ chef. Under den tiden var han med och drev över 30 kommunala badanläggningar i Sverige.

Hur ser dina planer ut för Hagfors badhus?

- Vi ska ha badverksamhet som är riktad mot allmänheten som exempelvis familjebad och motionssim. Dessutom så klart simundervisning. Det finns ett stort intresse att använda simning som motionsform. Jag tror att det är bra att öronmärka vissa tider för motionssim. Om man anpassar så kan det fungera bättre för målgruppen
- Den stora utmaningen för mig är att få besökare till badet. För vi lever ju på att få intäkter från badet. Men min erfarenhet är att när man öppnar ett så fint och renoverat badhus brukar det locka fler besökare än tidigare. Dessutom när badet öppnar går vi mot höst och sedan vintern och det är då det är flest besökare i badhus i Sverige.
- I överenskommelsen med kommunen gäller att vi ska ha öppet 35 timmar per vecka. Jag kommer att jobba tillsammans med min fru. Vi får se vilka behov som kommer att finnas och om det blir aktuellt med att anställa personal, säger Markus.

Vad anser du är viktigast i ett badhus?

- Personalen. Absolut. Att du som besökare känner dig välkommen när du besöker badhuset och får ett bra bemötande är så viktigt. Sedan är så klart utbudet och tillgängligheten till badhuset viktiga delar. Dessutom är städningen i ett badhus något som alltid måste fungera. Jag vill att det ska vara tilltalande att besöka Hagfors badhus, säger Markus Söderman.

Flyttar till Hagfors

Markus vill verkligen satsa på det här och kommer att flytta från Sundbyberg med sin familj till Hagfors.
- Till en början ska vi hyra en bostad i Hagfors men på sikt är planen att köpa ett hus i kommunen. Jag ser fram emot att få bo i Hagfors kommun, säger Markus Söderman.

Omkring 15 procent av Sveriges kommuner har lagt ut driften av sitt badhus på entreprenad. Hagfors kommun har är en av dessa kommuner. När tiden för att lämna anbud för driften av Hagfors badhus efter renoveringen hade gått ut hade inget anbud kommit in.
- Uppdraget har hela tiden varit att hitta en ny entreprenör för driften av badhuset. När vi inte fick in några anbud tog vi beslutet att avbryta upphandlingen och gick istället vidare för att på egen hand försöka finna en lämplig entreprenör som skulle kunna tänka sig att driva badhuset på de villkor vi haft i upphandlingen.
- Utifrån de förutsättningarna beslutade vi att teckna avtal med Markus Söderman som vår nya entreprenör för Hagfors badhus. Han har många år i branschen och det blir spännande att få följa den fortsatta utvecklingen av verksamheten. Avtalet vi tecknat gäller perioden 1 augusti-31 juli 2023 med möjlighet till förlängning, säger samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm.

Renoveringen av Hagfors badhus går enligt plan och, även om tidplanen är tight, målsättningen är att badet ska öppna i höst. Men det förutsätter att allt flyter på även nu i slutklämmen och såklart också på coronaläget och smittspridningen.

Publicerad av

Publicerad datum