logo

Kommunens kostnader för skadegörelse ökar

Trasig fönsterruta

I år har kommunen efter 6 månader betalt 500 000 kronor för att åtgärda skadegörelse. Främst handlar det om krossade fönsterrutor.

År 2020 betalade Hagfors kommun totalt 500 000 kronor för att åtgärda skadegörelse. I år kommer notan att bli ännu högre. Redan efter ett halvår har vi lagt lika mycket pengar som hela 2020 på skadegörelse. Det kan handla om krossade fönsterrutor, klotter på fastigheter eller sönderslagna lekredskap på lekplatser.

- Våra kostnader för att åtgärda skadegörelse ökar oroväckande snabbt. År 2019 och 2020 kostade det 500 000 kronor per år. Nu har vi redan efter sex månader i år lagt ut samma summa. Så den totala kostnaden för skadegörelse 2021 kommer att hamna högre än de senaste åren, Det är pengar vi kunde lagt på något mycket roligare som kommit våra kommuninvånare till gagn säger, fastighetschef Conny Meijer.

Krossade fönsterrutor kostar mest

Hagfors kommun polisanmäler all skadegörelse.Krossade fönsterrutor är det som kommunen lägger mest pengar på att laga.
- I maj i år krossades en stor ruta till bibliotek på Älvstranden Bildningscentrum. Varje sådan ruta kostar mellan 80 000-100 000 kronor att åtgärda, berättar Conny Meijer.
- Att sanera klotter på våra fastigheter och laga eller byta ut sönderslagna eller saboterade lekredskap på våra lekplatser är exempel på annan typ av skadegörelse.

Fastighetschef Conny Meijer uppmanar dig att anmäla om du ser någon form av skadegörelse på kommunala fastigheter eller anläggningar.
- Om man upptäcker skadegörelse så tveka inte att felanmäla det till oss. Det gör att vi snabbare kan åtgärda det som blivit förstört.

Så här gör du en felanmälan

» På hagfors.se

Genom appen ”Felanmälan Hagfors kommun"
Ladda ner appen från från Google Play eller App Store.

Ring och anmäl
På dagtid måndag-fredag kan du ringa kommunens växel, 0563-185 00. Växeln är öppen måndag-fredag klockan 8.00-16.00, lunchstängt klockan 12.00-13.00. Under sommaren och vissa storhelger kan andra öppettider vara aktuella.

Basketkorg

En del av skadegörelsen varje år är vandaliserade eller förstörda redskap på kommunala anläggningar.

Bil

Även kommunala tjänstebilar utsätts för skadegörelse.

Publicerad av

Publicerad datum