logo

Snart erbjuder vi gratis mensskydd till elever

Menstruation påverkar kvinnor på olika sätt. Men en gemensam nämnare är behovet av mensskydd. Från och med vårterminen 2022 kommer det att finnas automater med gratis mensskydd i lokaler med skolverksamhet i Hagfors kommun. Initiativet till gratis mensskydd kommer från elevrådet 7-9 på ÄBC. Skolledningen nappade direkt på förslaget från eleverna.

Människor

Några av eleverna som ingår i elevrådet 7-9 på ÄBC 7-9. De är glada för att deras förslag om gratis mensskydd i skolan blir verklighet i januari 2022.

– När elevrådet kom med förslaget om automater med gratis mensskydd i våra skolor behövde rektorerna och jag inte lång betänketid för att säga ja. Att ha mens och inte tillgång till mensskydd samtidigt som man ska prestera i skolarbetet är inte enkelt. Mensskydd innebär också en kostnad som kanske inte alla tjejer har råd med. Och att ha mens är ju inget tjejer har valt. Som skolchef är jag stolt över att elevrådet drivit frågan om gratis mensskydd, säger Jenny Dahlin.

Idén om gratis mensskydd i skolan kommer ursprungligen från en tjej i elevrådet som våren 2020 som tyckte att det skulle vara en bra grej. Nu har elevrådet lagt fram det som ett förslag, berättar Jörgen Hultin lärare och kontaktperson för elevrådet 7-9 på Älvstranden Bildningscentrum.
– Elevrådet ger eleverna möjlighet att vara med och kunna påverka sin situation i skolan säger Jörgen Hultin.

Förslaget kommer från eleverna

– Det här är verkligen ett initiativ från eleverna, betonar Gloria Korriku, som går i årskurs 7 och ingår i elevrådet.
Hon anser att mensskydd ska vara gratis i skolan och gör en liknelse med kondomer.
– Mens är naturligt och ingen väljer att få det. Därför tycker vi det borde vara gratis. Vissa familjer har jobbigt med ekonomin och har inte råd att köpa mensskydd till sina döttrar. Det handlar också om jämställdhet. Kondomer är gratis att få hos skolsköterskan. Varför ska inte mensskydd vara det? Det borde vara en självklarhet att det är tillgängligt när som helst för tjejer och att det är gratis, Mens är naturligt. Alla borde ha tillgång till mensskydd utan att det kostar någonting.
– Jag har turen som har en mamma som köper hem åt mig. Men vissa föräldrar har inte råd att köpa det till sina döttrar. De behöver mat men de behöver också mensskydd. Då är det jättebra att man kan få det gratis i skolan, säger Leah Lidh som går i nian på ÄBC och ingår i elevrådet.

Kan era skolresultat påverkas om mensskydd finns att få gratis och lättillgängligt i skolan?
– Jag tror det kan påverka allt. Mens är så tabubelagt. Det är hemligt och äckligt. Om vi har mensskydd mer tillgängligt här kan det göra att det blir lättare att tala om mens, säger Leah Lidh.
– Det har blivit så att det ska vara en äcklig grej. Att vi får de här automaterna med mensskydd kan göra att det blir mer normaliserat. Jag tror att det kan leda till något positivt, säger Gloria Korriku.

Gratis mensskydd ger en trygghet i skolan

Lingonvecka. Sylt i tratten. Surfa på den röda vågen. Skämtsamma benämningar för menstruation. Men mens kan ibland vara något tabubelagt att tala om. Lärarna i skolan har oftast förståelse för att man som tjej har menstruation men det kan bli bättre anser elevrådet 7-9 på ÄBC.
– De flesta lärare har förståelse för att man har mens och att det påverkar mig. Men det händer att man får höra ta en Ipren, du kan vara i vilrummet, det går över, berättar Leah Lidh.
– Om man ska gå och byta mensskydd så är det inte alla lärare som låter oss gå på toaletten, berättar Wilma Wieweg som går i nian och även hon ingår i elevrådet.
– Det är svårt att prestera på topp i skolan när man har mens. Det behöver vi förståelse för. Det ger en viss trygghet att mensskydd finns närheten. Det är ju i skolan vi spenderar stor del av vår tid, säger Leah Lidh med instämmande av Gloria Korriku.

När kvinnor har sin månatliga menstruation kan det påverka såväl som prestationsförmåga som humör. Mens är inget att skämta om.
– Ibland måste jag stanna hemma från skolan för att jag orkar inte gå. Det påverkar för jag får mindre fritid för jag måste jobba ikapp det jag har missat. Och det blir stressigt. Jag kanske råkar ha mensvärk under tiden jag gör ett prov. Det är klart att det påverkar. Jag kanske inte har orkat plugga inför provet. Det tar på vår hälsa. Då måste vi betala ännu mer när vi behöver köpa mensskydd, anser Leah Lidh.

Elevrådet kan göra skillnad

Genom elevrådet har eleverna i demokratisk anda dialog med rektor och skolledning för och kunna påverka sin skolmiljö. När förslaget om automater där man kunde få gratis mensskydd togs upp mottogs det mycket positivt.

– Vi fick jättebra respons. De sade direkt att det här ska vi ha, säger Leah med ett stort leende.
– Det är så häftigt att vi tonåringar i elevrådet kan påverka. Det är bra att vi elever kan se ett problem och sedan hitta en lösning säger Hammada Obaida.
– Automaterna visar att vi kan påverka och göra något, säger Gloria Korriku med stolthet i rösten.

Automat på vägg

Så här ser de automater ut med gratis mensskydd som kommer att sättas upp i skolorna i Hagfors kommun.

Automaterna på plats i januari

Automater där man ska kunna få gratis mensskydd i form av tamponger kommer att var på plats när vårterminen startar den 7 januari 2022.
– Vi har köpt in 30 automater som kommer att finnas på skolorna i Hagfors, Råda, Ekshärad och Sunnemo. Såväl på toaletter som i omklädningsrum och elevråden kommer att få vara med och ha synpunkter på placering för automaterna säger, skolchef Jenny Dahlin.

Publicerad av

Publicerad datum