logo

Hagfors kommun visar sitt pollinatörsprojekt i Björkensstamsparken

Nyfiken på Hagfors kommuns pollineringsprojekt? Fredag den 26 augusti kl. 13.30–16.30 visar Hagfors kommun runt på ängsmarken i Björkensstamsparken och svarar på dina frågor om projektet och hur du gynnar pollinatörer i din egen trädgård.

Pollinering i Hagfors kommun skylt

Vi är alla beroende av vilda pollinatörer

Under sommaren 2021 startade vi ett pollinatörsprojekt i Hagfors kommun. På fyra gräsytor i centrala Hagfors har vi ställt om till ängsskötsel. Förhoppningen är att det ska locka och gynna pollinatörer som till exempel bin, humlor och fjärilar.

– Vi är alla beroende av vilda pollinatörer, mer än vad vi kanske tänker på. Utan pollinatör hade vi inte blåbär eller lingon i skogen, grönsaker och frukt eller blomrikedom i naturen, säger Liisa Larsson som är miljö- och naturvårdshandläggare i Hagfors kommun. Tyvärr är pollinatörerna hotade men det finns saker man kan göra som att välja ekologiskt för att undvika bekämpningsmedel, eller man kan gynna pollinatörernas livsmiljöer på olika sätt.

Det tar flera år att skapa ängsmark. Utvärdering av den anpassade skötseln kommer göras efter växtsäsongen 2023. Beroende på hur projektet faller ut kommer andra grönytor eventuellt bli aktuella i framtiden.

karta över ängsytorna som ingår i pollineringsprojektet Länk till annan webbplats.

Visning av pollineringsprojektet i Björkenstamsparken

Under eftermiddagen den 26 augusti finns vi i Björkenstamsparken i centrala Hagfors. Vi berättar om kommunens pollineringsprojekt och visar runt på ängsmarken. Ta chansen att ställa frågor till oss. Varför inte lära dig mer om hur du kan gynna pollinatörer i din egen trädgård? Det blir också tipspromenad för stora och små, och vi bjuder på fika!

När: Fredag 26 augusti, kl. 13.30–16.30
Var: Björkenstamsparken, (parken ovanför Uddeholms AB), Uvedsvägen

Vid dåligt väder ställs arrangemanget in.

Lokala Naturvårdsdagarna 26–28 augusti

LONA, den lokala naturvårdssatsningen, har gett Sveriges kommuner, företag, föreningar och privatpersoner möjlighet att arbeta med naturvård i hemtrakten sedan 2004.

Exempel på tidigare LONA-projekt i kommunen:
Halgåleden vid Brattfallet
Naturreservat Mana-Örbäcken

Publicerad av

Publicerad datum