logo

Ekshäradspelaren blir restaurerad

Kanske har du sett att bildpelaren utanför Bågskytten i Ekshärad har klätts in i en byggställning? Idag, måndag 5 sep, påbörjar nämligen Cecilia Skoglund, konsverator på Värmlands museum, ett restureringsarbete med pelaren. Arbetet förväntas pågå cirka en vecka framåt. Nu ska den göras ren och färg bättras på.

Det var tidig vår när Cecilia Skoglund fick frågan av kommunens kultursamordnare om att ta sig en titt på Ekhsäradspelaren, som uppfördes 1989. Och nu är alltså arbetet igång. Till sin hjälp kommer också Cecilia ha kollegan Lisa.

Vad kommer ni göra med bildpelaren?

–Den är ju lite smutsad och färg flagnar något. Så den behöver göras ren från exempelvis algpåväxt . Sen ska färgen bättras på. Den vita färgen verkar ha stått sig bra. Den blå är lite mer blekt på sina ställen. Sen är det en sorts krage nedtill som har blivit lite klättrad på, och det har gjort lite påverkan. Den lite sönderbruten, basen. Så vi får se om vi kan laga den eller om den behöver bytas ut. Min förhoppning är att denna kan dras ihop igen. Ett spännande jobb, det komplicerade är att den är 9 meter hög. Det är därför vi ville ha en ordentlig ställning.

Du jobbar som konservator på Värmlands museum. Ett spännande och omväxlande jobb vad det verkar?

– Ja jag har jobbat på Värmlands museum sedan 1991. Främst har jag Värmland som arbetsområde. Vi är inte så många som jobbar med sånt här så det är fullt upp. Jag har bland annat jobbat med de örnar som ni ser sitta uppe på Rådhuset i Karlstad, de fick sig en uppfräschning 2020. Sen har jag även gjort jobb på Mårbacka, fontänen i Stadsträdgården i Karlstad. Det blir många olika sorts uppdrag.

En pelare full av legender och historia

Pelaren berättar många historier. Var och en av bilderna på pelaren representerar en legend från vår bygd. Som exempel finns Jätten Höök placerad i botten av pelaren, en urtavla får symbolisera urmakare Johan Tinglöf. Läs mer hos Visit Värmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad av

Publicerad datum