logo

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Människa

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten? Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.

Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning på pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innan du ansöker.

Har du inte möjlighet att göra det via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet besvaras de vanligaste frågorna och det finns möjlighet att ställa egna frågor via en chatt. Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats Schema – bostadstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökningsblanketter

Pensionsmyndighetens samtliga blanketter når du via länken nedan. Ladda ned den blankett du behöver till din dator, fyll i dina uppgifter och skriv ut. Många av blanketterna finns som e-tjänster som du kan komma åt genom att logga in på Mina sidor.

Blanketter Länk till annan webbplats.

Hjälp för att fylla i blankett

Det är viktigt att ansökan fylls i så komplett och korrekt som möjligt. Via länken kan du få hjälp för att fylla i blanketten rätt.

Blanketthjälp Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum