logo

Nu får elever större utbud av gratis mensskydd

Eleverna i Hagfors kommun har möjlighet att utan kostnad få tamponger. Nu erbjuds även bindor kostnadsfritt. Automaterna med gratis mensskydd finns på toaletter och i omklädningsrum i våra skollokaler.

Tre personer på bild.

Joudi Lövgren, Gloria Korriku och Seth Engström är glada över att det nu finns både tamponger och bindor i automaterna.

Att med ett knapptryck på den röda automaten snabbt och enkelt kunna få en tampong uppskattas. Bakgrunden var ett förslag från elevrådet 7-9 på ÄBC om gratis mensskydd i skolan. Skolledningen var med på noterna och januari 2022 kom automaterna på plats.

Fram tills nu har man endast kunnat få tamponger. Men numera går det även att få bindor. Även detta var ett initiativ från eleverna. Gloria Korriku ingår i elevrådet berättar varför man vill få utbudet ökat.
- Det är bra att också kunna få bindor för då kan man välja skydd. Att få bindor i automaterna var ett förslag från oss i elevrådet och vi fick snabbt ett ja.

En förändring jämfört med tidigare är att man behöver ladda ner en app för att kunna få ut mensskydd ur automaterna.
- Det är väldigt enkelt. Med appen scannar man av en kod på automaten och så får man ut sitt mensskydd, förklarar Gloria Korriku.

I Hagfors kommun finns det 30 röda automaterna med mensskydd. De är placerade på toaletter och i omklädningsrum på skolorna i Hagfors, Råda, Ekshärad och Sunnemo.

En automat med mensskydd

I de röda automaterna finns nu både tamponger och bindor för eleverna att få kostnadsfritt.

Skylt på dörr

På toaletter och i omklädningsrum i skolorna i Hagfors, Råda, Sunnemo och Ekshärad finns mensskyddsautomaterna.

Publicerad av

Publicerad datum