logo

Nytänkande undervisning på högstadiet gav högre betyg i matematik

I årskurs åtta på Älvstranden Bildningscentrum har man provat ett nytt sätt för eleverna att få ta del av undervisningen. Genom att filma lärarens Niklas Pallins genomgångar i matematik och göra dem tillgängliga online har flera elever höjt sina betyg i ämnet.

Tre människor framför ett träd 

Kattarina Hjern, IKT-strateg på Älvstranden Bildningscentrum, Noa Ek elev i klass 8A och läraren Niklas Palin.

Idén att filma undervisningen kom efter att Kattarina Hjern, IKT-strateg på Älvstranden Bildningscentrum praktiserat som elev i årskurs åtta under en vecka på höstterminen 2023.

- Jag hörde att eleverna som satt runt omkring mig uppskattade genomgångarna i matematik som Niklas hade och förstod vad han sade, men att de också glömde vad han hade sagt när klassen gick vidare till nästa uppgift, berättar Kattarina Hjern som är IKT-strateg på Älvstranden Bildningscentrum.

Efter praktikveckan tog Kattarina Hjern kontakt med Niklas Pallin och frågade om han ville testa att jobba på ett lite annorlunda sätt. Hon föreslog att man skulle filma Niklas genomgångar vid tavlan och lägga ut filmerna så eleverna skulle kunna titta på dem när de behövde och kunna repetera tills de förstod. Niklas tyckte att det lät väldigt intressant. De färdiga filmerna laddades upp på Youtube och länkades vidare in i elevernas digitala Google Classroom, tillgängliga att titta på när som helst och hur många gånger som helst.

”Ett fantastiskt lyckat projekt”

- Detta har varit ett fantastiskt lyckat projekt. Flera hundra visningar på filmerna, och en klart märkbar skillnad i resultatet för eleverna. Vi har till exempel flera elever som inte haft betyg i matematik tidigare, men som nu både har visat att de förstår och behärskar sin matte så att de kommer att få ett godkänt betyg, och det är åtta elever som höjt sina mattebetyg sedan hösten, säger en nöjd Niklas Pallin. Och vi planerar att utveckla detta vidare.

Uppskattat av eleverna

Noa Ek i klass 8A är en av eleverna som har uppskattat det nya sättet att jobba, och som har lyckats få ett högre betyg i matematik under våren:
- Det har varit skitabra att kunna titta på filmerna och Niklas förklarar på ett tydligt sätt. Jag hoppas att projektet fortsätter i framtiden, så att fler elever kan få höja sitt betyg i matte.

– Det är så kul att ta del av detta framgångsrika exempel där man med enkla medel visar att man kan förändra sin undervisning i syfte att höja kvaliteten, säger skolchef Jenny Dahlin.

– Jag är också jättenöjd över resultatet. Det känns lovande att nya arbetssätt kan öka elevernas resultat, intresse och motivation. Jag vet att flera elever redan innan detta projekt tittade på olika genomgångar på Youtube, men det är ju verkligen mer gynnsamt när de kan titta på den egna lärarens genomgångar. Då har eleverna redan från början en förståelse och relation med läraren, vilket gör det lättare för eleverna att ta till sig innehållet i genomgångarna, säger Anja Heidkamp rektor, 7-9 på Älvstranden Bildningscentrum.

Publicerad av

Publicerad datum