logo

Fasaden firar 65 år – har du minnen att dela?

År 2024 fyller Fasaden i Hagfors 65 år och det planeras för en stor jubileumsutställning och firande i höst. Vi söker nu berättelser, bilder och annat intressant material från dig som bor i Hagfors för att skapa en givande utställning.

– Fasaden invigdes den 1 oktober 1959 och har sedan dess varit en central del av vår stad, berättar Magnus Björklund, biografföreståndare. Det fanns behov av ett kulturhus i Hagfors som kunde erbjuda en scen för revyer, teater och konserter, inte bara en biograf. Biografen sålde över 40,000 biljetter 1961, vilket visar hur viktig den har varit för vår kultur.

– Även idag, trots att mycket har förändrats, säljer vi fortfarande tusentals biljetter varje år, fortsätter Magnus. År 2023 sålde vi 8 000 biljetter, vilket är 20 procent över målet som kommunen hade satt för oss efter pandemin. Vi är också en del av ett regionalt projekt för att utveckla biografer i småkommuner.

– Huset har definitivt ett "kulturarvsvärde". Inte bara arkitektoniskt, utan även för att Fasaden har varit och fortfarande är en betydelsefull plats där minnen skapas. Vi ser fram emot att fira Fasadens 65-jubileum och att huset fortsätter att vara en levande mötesplats för alla åldrar.

Magnus Björklund, biografföreståndare på Fasaden uppmanar oss att tillsammans göra Fasadens 65-årsjubileum till en minnesvärd händelse genom att vi delar våra berättelser och bilder. Tillsammans kan vi visa upp och bevara denna unika del av Hagfors historia.

En historisk byggnad med fantastisk akustik

Fasaden är inte bara viktig för sitt kulturella innehåll, utan också för sin unika arkitektur. – Byggnadens exteriör kanske inte är inte så spännande, men invändigt är det fantastisk, säger Magnus. Visningsrummet har en akustik som gör att du kan stå på scen och höras utan mikrofon, vilket också gör att modernt bioljud låter fantastiskt här.

– En annan historisk detalj är den gamla neonskylten på utsidan, som fortfarande finns kvar, även om den nu använder modern teknik. Den skylten är en del av vår historia och vi är stolta över att den är bevarad. Dessutom är ridån densamma som när Monica Zetterlund som ung stod på scenen på Fasaden, säger Magnus.

Jubileumsfirandet

Jubileumsfirandet startar fredagen den 27 september och innehåller en rad evenemang.

– Vi har ett spännande program planerat, berättar Magnus. Vi kommer att ha lokala artister, Sverigepremiärer på nya filmer, och visa klassiska filmer som har varit stora succéer på Fasaden genom tiderna. Det blir också öppet hus på fritidsgården och en utställning på biblioteket.

Har du minnen att dela?

Vi uppmanar alla kommunens invånare att bidra till firandet genom att dela sina minnen och bilder från Fasadens historia. Det kan vara en gammal biljett, ett fotografi, något från Upstairs, en berättelse om en speciell film eller konsert du minns. Det finns väldigt lite dokumenterat från Fasadens historia, så varje bidrag är viktigt.

– Fasaden ska fortsätta vara en viktig del av Hagfors för kommande generationer. Oavsett om det är barn som ser sin första film här, eller äldre som minns när biografen först öppnade, så är dessa minnen värdefulla, avslutar Magnus.

För att bevara Fasadens minnen och skapa en rik utställning behöver vi din hjälp

Har du bilder, berättelser eller andra minnen från Fasaden? Vi tar tacksamt emot alla bidrag. Om du inte vill lämna bort ditt material kan vi kopiera det. Du väljer själv om du vill vara anonym eller få ditt namn med i utställningen.

Så här lämnar du in ditt material:

  • På Hagfors bibliotek eller biblioteket i Ekshärad.
  • På Monica Zetterlundmuséet.
  • Via e-post till kultursamordnare Jorun Jones på jorun.jones@edu.hagfors.se. Märk materialet/mailet med ”Fasaden 65 år”.

Kontakt:

Jorun Jones, kultursamordnare

E-post: jorun.jones@edu.hagfors.se

Vi ser fram emot att höra dina historier och se dina bilder!

Publicerad av

Publicerad datum