Den 6 november lanseras mixtrafik i Hagfors kommun
Värmlandstrafik lanserar den 6 november sin tjänst mixtrafik på alla skolbussar i Hagfors kommun, med undantag för vissa skolbussturer som är fullsatta. Mixtrafik är en tjänst som gör det möjligt för allmänheten att boka plats och resa med skolbussarna. Det innebär att man får tillgång till kollektivtrafik på vägar där annan kollektivtrafik inte alltid går.
Sedan tidigare finns mixtrafik i följande värmländska kommuner: Kil, Grums, Sunne, Kristinehamn, Torsby, Storfors, Munkfors och Arvika.
» Information från Värmlandstrafik om tjänsten mixtrafik Länk till annan webbplats.
Om tjänsten mixtrafik
Värmlandstrafiks mixtrafik gör det möjligt för allmänheten att åka med vissa skolbussturer. Till exempel kan du som förälder åka med skolbussarna samtidigt som ditt barn. Det blir även möjligt att boka en senare bussresa åt ett yngre syskon tillsammans med ett äldre syskon, vilket du som förälder kan boka via närståendefunktionen.
Med mixtrafik kan kompisar följa med skolskjutsberättigade elever ombord, något som varit efterfrågat länge men som tidigare inte varit möjligt.
Bokningen av resorna sker på en digital boknings-sida och du som bokar behöver logga in med bank-id. På det sättet har vi koll på vilka som åker med bussarna och det är så förarna vet att mixtrafiksresenärer ska åka med.
Så här gör du för att boka en resa åt dig själv eller en närstående:
- Gå till sidan inloggning till mixtrafik Länk till annan webbplats.
Logga in med hjälp av bank-id. - Hitta resa
Sök på det närområde som du vill resa i. Fyll i vilken hållplats du vill resa från och till, så ser du hur många lediga platser du kan ta del av. - Boka plats
När du hittat en ledig plats kan du enkelt göra en bokning. Du får bokningsbekräftelsen som ett sms eller e-post som du visar upp för föraren i samband med resan. Du kan också dela din biljett om du bokar en resa åt en närstående.
Frågor och svar om mixtrafik
När kan jag resa?
Det går olika många turer från dag till dag då skolbussarna är anpassade efter elevernas skoltider. Även antalet bokningsbara platser varierar då skolskjutsberättigade elever alltid har förtur. På bokningssidan kan du se vilka turer som finns tillgängliga.
Vem kan använda tjänsten?
Tjänsten kommer att vara öppen för alla, men det krävs att du bokar en plats för att kunna åka med. Skolskjutsberättigade elever kommer alltid vara garanterade en plats på̊ sin buss.
Vart kan jag åka?
Tjänsten kommer vara att vara tillgänglig på alla skolbussar med undantag för vissa turer som är fullsatta.
Vad kostar det att boka en plats på skolbussen?
Under perioden som vi testar konceptet med öppen skoltrafik kommer det vara kostnadsfritt för allmänheten att åka med skolbussarna.
Vad gäller i samband med störningar i trafiken eller förseningar?
Som med alla resor kan turer påverkas av halka eller dåligt väder, vilket kan medföra att det blir förseningar eller i ovanliga fall att en tur blir inställd med kort varsel. Störningsinformation som påverkar turen kommer att skickas ut till resenärer som sms. Det är även möjligt att se denna information på bokningssidan i inloggat läge. Värmlandstrafiks resegaranti gäller inte på turer med mixtrafik.
Kan vem som helst åka med skolbussarna?
Ja, alla som vill kan få resa med mixtrafik, dock krävs det bank-id för att boka en plats ombord åt sig själv eller någon annan närstående. I Sunne, Grums och Arvika där mixtrafik varit i gång i över två år, har tjänsten främst nyttjas av lärare, skolkompisar och föräldrar till skolskjutsberättigade barn.
Sedan tidigare finns mixtrafik också i kommunerna Torsby, Kil, Storfors, Munkfors och Kristinehamn och där är tjänsten mycket uppskattad.
Hur kommer detta påverka restiden för mitt barn som åker skolbuss?
Restiderna kommer inte att påverkas, skolbussen kommer att fortsätta åka samma rutter som tidigare och de valbara hållplatserna är placerade där barnen antingen stiger på̊ eller av. Det finns dock några enstaka extra hållplatser för denna tjänst men det tar inte många sekunder att stanna bussen vid dessa då de är placerade längs befintlig körväg.
Hur ser trygghetsaspekten ut för barnen?
Vi har lagt mycket tid på trygghetsaspekten och det är en av anledningarna till att det krävs bank-id i samband med bokning. Det vi har sett från de andra lanseringarna är att mixtrafik har ökat tryggheten ombord på bussarna, när det har varit en förälder eller annan vuxen med på bussen. Det finns också gott om exempel i värmländska kommuner där skolbarn reser med vanlig linjelagd kollektivtrafik och i denna trafik reser även allmänheten, detta fungerar väldigt bra.
Publicerad av
Publicerad datum