Nytt krav: Restauranger måste informera om köttets ursprung
Från och med den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger, caféer och andra livsmedelsverksamheter att informera om ursprungslandet för köttet i maten de serverar. Syftet är att ge konsumenterna bättre insyn och möjlighet att göra medvetna val.

De nya reglerna gäller för restauranger, storhushåll, caféer, cateringföretag, gatukök och butiker som lagar mat där kött används som ingrediens. Företagen måste kunna informera kunderna om köttets ursprungsland. Kravet gäller för kött från:
- Nöt
- Gris
- Får
- Get
- Fjäderfä
Informationen kan lämnas muntligt eller skriftligt
Uppgifter om ursprungsland på kött behöver bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver inte lämnas i exempelvis beställningsappar, vid hemkörning, på företagares webbplatser eller i mottagningskök.
Informationen kan ges på olika sätt, exempelvis genom:
- En skylt vid beställningsdisken med texten: "Fråga oss om ursprungsland för köttet i maträtten"
- Muntlig information till kunden vid beställning
- Menybeskrivningar, t.ex. "Svensk oxfilé med hasselbackspotatis och tryffelsmör"
- Skyltning i anslutning till maträtter, t.ex. vid en köttpaj i disken
- Livsmedelsföretagens information om ursprungsland för kött som ingrediens kan också vara samlad på en företagsspecifik webbsida eller app.
Undantag från kravet
Reglerna gäller inte för färdiga köttprodukter som korv, färdigstekta hamburgare eller värmebehandlat kött som köpts in från leverantörer. Det gäller både färska, frysta och värmebehandlade produkter.
Frågor?
Ta kontakt med miljökontoret, miljo.bygg@hagfors.se eller sök miljö- och hälsoskyddsinspektör via växeln 0563-185 00.
Publicerad av
Publicerad datum